Több mint 400 ezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

Több mint 400 ezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
Nagyjából 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, ezzel 400 ezer fölé emelve a koronavírus miatt leölt madarak számát, hiszen Skóciában mintegy 110 ezer csirkét már el kellett altatni. Az intézkedés oka, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb húsfeldolgozójában 75 dolgozó karanténba kényszerült, miután megjelent a koronavírus a norfolki üzemben. Emiatt az üzem lényegében leállt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy-Britanniában hetente kb. 20 millió csirkét dolgoznak fel, ezek túlnyomó többségét néhány nagy vágóhídon, amiknek kb. heti 2 millió csirke a teljesítményük, írta meg a 444.hu a Guardian információi alapján. Ilyen nagy vágóhíd a norfolki üzem is, a Banham Poultry, ezért a dolgozók karantén alá helyezéséből eredő teljesítménycsökkenést az egész piac meg fogja érezni, ugyanis a meghatározott időben ide szánt csirkék túlnyomó részét egyszerűen nem tudják máshol levágni.

A Banham Pultry igazgatója, Blaine Van Rensburg elmondta, mivel nem tudják, meddig fog tartani a jelenlegi helyzet, így nem lehet megjósolni azt sem, mennyi állatot kell még levágniuk. Az igazgató cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a koronavírus miatt egyszer már le kellett vágniuk körülbelül 7 ezer állatot. Blaine Van Rensburg egyúttal azt is elmondta, hogy a helyzetre való tekintettel már gondoskodtak mintegy 250 ezer állat átszállításáról más vágóhidakra, és ha lehetőségük nyílik még rá, ezt folytatni is fogják.

Az állománycsökkentés folyamán a vágóhidak elgázosítják a vágóhídra nem kerülő csirkéket, ehhez az iparágban általában szén-dioxidot használnak. Az állatok leölésének ez a módja humánusnak minősül és megfelel a törvényeknek. A tetemek nem kerülnek be emberi élelmiszerekbe, maximum csak a takarmányalapanyag lesz belőlük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06