Ettől leesik az állad: így etetik a szarvasokat egy japán parkban

Ettől leesik az állad: így etetik a szarvasokat egy japán parkban

MTI
"Szarvasbarát" zacskókkal akadályozzák meg, hogy a nyugat-japán Nara Park híres szikaszarvasai veszélyes műanyagszeméttel töltsék tele a gyomrukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vakakusza-hegy lábánál elterülő Nara Parkban több mint 1200 szikaszarvas bóklászik szabadon. Az állatokat élő nemzeti természeti kincsként tartják számon. A közparkba érkező diák- és turistacsoportok meg is etethetik az állatokat a helyben vásárolható szarvaskeksszel (sika-szembei). Ezt a cukormentes csemegét műanyag csomagolás nélkül árulják, azonban sok látogató másfajta ennivalóval is megkínálja a szarvasokat, a csomagolásokat pedig eldobálják a parkban - írja a BBC hírportálja. A szarvasok kiszagolják a zacskókat, azt hiszik, hogy ennivaló és megeszik. Tavaly az egyik állat gyomrában több mint 4 kilogramm szemetet találtak. 

Miután néhány narai lakos tudomást szerzett arról, hogy a szarvasok elpusztulnak a tévedésből lenyelt szeméttől, előrukkoltak a "szarvasbarát" zacskó ötletével. A papíripari vállalkozást vezető Nakamura Takasi szerint olyan papírzacskót készítettek, amely újrahasznosított tejesdobozból, valamint a szarvasok csemegéjében is megtalálható rizskorpából készült. Nakamura szerint eddig nagyjából 3500 papírzacskót adtak el Narában, egyebek között a város turisztikai hivatalának, egy helyi banknak és egy gyógyszertárnak. Az Aszahi Sinbun című japán lap internetes oldala szerint a 100 jenbe (290 forintba) kerülő zacskókat a japán élelmiszerkutatási laboratórium is tesztelte és fogyasztásra alkalmasnak ítélte. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?