Óriási problémák a magyar baromfiágazatban: súlyos gondokkal küzdenek a termelők

Óriási problémák a magyar baromfiágazatban: súlyos gondokkal küzdenek a termelők

agrarszektor.hu
Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. A magyar baromfiszektor alapvető törekvése, hogy továbbra is biztonságos, jó minőségű termékekkel lássa el a hazai fogyasztókat, ezen felül pedig versenyképes exportot bonyolítson le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nemzetközi szintű világnap bevezetését a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatta. A világnap gondolata 2010-ben vetődött fel, a BTT pedig az első hazai világnapi szakmai rendezvényeket 2014-ben szervezte meg.A koronavírus-járvány miatt a terméktanács az idei rendezvényeket nem tartja meg, de továbbra is fontosnak ítéli, hogy a járványhelyzet elmúltával a május 10-i világnap ismét a baromfis szakma nemzetközi ünnepe legyen - írja a Baromfi Termék Tanács Titkársága közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Baromfi Világnap legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. Világszinten ma már a baromfiszektor számít a legnagyobb állattenyésztési ágazatnak, mivel a Föld lakossága baromfihúsokból fogyasztja a legtöbbet. A jövőben pedig a piaci szereplők még nagyobb feladatok elé néznek, mivel a Föld népességének ugrásszerű növekedése óriási kihívást jelent a fogyasztók hosszú távú, biztonságos fehérjeellátásában is.

Az elmúlt időszakban a világméretű koronavírus-járvány hatásait a baromfiágazati vállalkozások is megérezték, de európai szinten az ágazatnak a madárinfluenza is komoly károkat okozott. A szektor szereplőinek számos további kihívással, így például az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) következményeivel vagy az antibiotikum-használat problémáival is szembe kell nézniük, és reagálniuk kell a magas takarmányárak miatt kialakult új piaci helyzetre is. A BTT felhívja a figyelmet arra, hogy az állatitermék-előállítás takarmányszükségletének biztosítását nemzetbiztonsági kérdésként kell kezelni, és ki kell dolgozni egy olyan rendszert, amely az állattartók számára folyamatosan garantálja a biztonsági takarmánykészleteket.

Magyarországon a baromfiágazati vállalkozások a nehézségek ellenére növelni tudták teljesítményüket az elmúlt években, bár a 2020-as hazai madárinfluenza-járvány kisebb törést okozott a termelésben. Tavaly a teljes élőbaromfi-felvásárlás 673 ezer tonnát ért el, az idei tervekben viszont több mint 10 százalékos termelésbővülés szerepel. Így az ágazat összesen 747 ezer tonna élőbaromfit állíthat elő 2021-ben, és ez a mennyiség jelentősen meghaladná a 2019-ben regisztrált, 697 ezer tonnás szintet is.

A hazai baromfis vállalkozások bíznak abban, hogy a koronavírus-járvány leküzdése után az élet minél hamarabb visszatér a normális kerékvágásba, és egyre hatékonyabban sikerül fellépni az ismétlődő madárinfluenzás állategészségügyi járványhelyzetek ellen is. Az ágazat célja továbbra is az, hogy kiváló minőségű, biztonságos termékekkel lássa el a hazai fogyasztókat, illetve versenyképes exportot bonyolítson le.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eredményes állategészségügyi járványvédelmi intézkedése érdekében a BTT az utóbbi időszakban példamutató módon online tagi regisztert épített ki, amely naprakészen tartalmazza, mennyi baromfitelep működik az országban és azok pontosan hol helyezkednek el. A megkapott adatbázis birtokában a szervezet megkezdte a járványvédelmi modul/program létrehozását, amely a hazai termelést még biztonságosabbá teheti és jelentős segítséget nyújthat a hatóságok munkájában. Amennyiben a szakhatóság is elfogadja az új járványvédelmi telepauditáló rendszert, az abban résztvevő minősített telepek - az új állami kártalanítási jogszabályban meghatározottak szerint - járványok esetén magasabb kártérítési összegre tarthatnak igényt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?