Súlyos döntés született: felszámolták a Festetics-kastély teljes madárállományát

Súlyos döntés született: felszámolták a Festetics-kastély teljes madárállományát

MTI
Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a madárpark munkatársai nemrég az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek, ezért az intézmény azonnali hatállyal lezárta az érintett területet, és jelentette az esetet a szakhatóság felé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mintákból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi szakemberek a park teljes madárállományát felszámolták. A szükséges óvintézkedések elvégzése érdekében december 31-ig a keszthelyi Festetics-kastély pálmaházát és madárparkját zárva tartják a látogatók előtt. A közlemény hangsúlyozza, hogy óriási veszteség ez az intézménynek és a látogatóinak is, hiszen a színes, egyedi és ritka madárállomány különleges élményt adott a vendégeknek, legfőképpen a családoknak. 

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

EZ IS ÉRDEKELHET

A Helikon Kastélymúzeum mindent megtesz azért, hogy a 2022-es évben újra megnyithassa kapuit a madárpark. Az esettel kapcsolatban a Nébih a honlapján az elmúlt héten azt írta: a madárparkban 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak. A terület nagy része madárhálóval fedett, az ott található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, a vadmadár-populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?