Durva, ami a madarak színével történik: ezt nehéz lesz megszokni

Durva, ami a madarak színével történik: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
A repülő madarak számára rendkívül komoly problémákat okoz a túlmelegedés hosszú távon, ám úgy tűnik, hogy van rá mód, hogy megbirkózzanak vele: ez pedig nem más, mint a tollazat, ami több hőt ver vissza a nap melegéből. Az egyik legfrissebb tanulmány, mely nagyjából 10 ezer madárfajt vizsgált, megmutatta, hogy minél távolabb vonulnak a madarak, annál sápadtabb a tollazatuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez valószínűleg azért van, mert ez segít a napfényben repülő madaraknak hűsen maradni - állítja Kaspar Delhey a németországi Seewiesenben lévő Max Planck Intézet ornitológiai részlegének biológusa. A szakember szerint az eltérés kicsi, de ez gyakori, amikor a gerincesek egész osztályára jellemző színváltozás magyarázatáról van szó. A tollazat különösen diverz és sok faktor hajtja az színek evolúcióját, amelyekből a vándorlás csak egy. Számos friss tanulmány azt sugallja, hogy a túlmelegedés nagyobb probléma a hosszú távolságokra repülő madarak számára, mint korábban gondolták. Például az érzékelők azt mutatták, hogy a vándorló pehelyrécék (Somateria mollissima) testhője olyan magasra tud emelkedni, hogy abba kell hagyniuk a repülést - írja az Origo a New Scientist alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik tanulmány szerint azonban bizonyos vándormadarak napközben magasabban repülnek, mint éjszaka, annak ellenére, hogy ilyenkor több energiát kell felhasználniuk ahhoz, hogy a ritkább levegőben is magasban maradjanak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a nap hője miatt sokkal valószínűbb, hogy túlmelegednek. Delehey-t és kollégáit viszont elgondolkodtatja, vajon a vándormadaraknak halványabb-e a színűk, hogy segítsen megbirkózni nekik ezzel. A kutatók a Handbook of the Birds of the World fotóit használta, hogy rangsorolja a madarak tollazatának világosságát 0-100-ig, külön fajként kezelve a hímeket és nőstényeket, mert a nemek színezete olyan gyakran eltérő. Ebből eredően az alábbiakat találták: a rövid távú vándorok jóval világosabbak a rezidens madaraknál, a hosszú távú vándorok pedig jelentősen világosabbak, mint a rövid távú vándorok - annak ellenére, hogy például a testméretet vagy a környezeti kondíciókat nem is ellenőrizték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezeknek a ténymegállapításoknak az egyik következménye az, hogy a vándorló madarak a bolygó melegedésével még nehezebben maradnak hűsen. Az emelkedő hőmérsékletek a sötétebb fajokat arra kényszerítheti, hogy csak éjszaka repüljenek, amikor vándorolnak, vagy még magasabban repüljenek napközben. Ezeknek a reakcióknak valószínűleg ára lesz, amely csökkentheti az egyének túlélését, potenciális negatív következményekkel populációs szinten  

 - mondja Delhey.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?