Veszélyes rovar tartja rettegésben Amerikát: pusztító invázióval küzdenek a városok

Veszélyes rovar tartja rettegésben Amerikát: pusztító invázióval küzdenek a városok

agrarszektor.hu
Ökológiai katasztrófa fenyeget az Egyesült Államokban: egy invazív rovarfaj miatt a következő 30 évben 1,4 millió fa pusztulhat el az országban. Egy új tanulmány szerint több mint 6 ezer nagyobb település környéke lehet érintett, a károk pedig meghaladhatják az évi 30 millió dollárt is. Amennyiben a kártevőhöz további invazív fajok is csatlakoznak, évente több milliárd dollárt kell majd költeni a kármentésre és a helyreállításra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy invazív rovarfaj miatt a következő három évtizedben 1,4 millió kőrisfa pusztulhat el az Amerikai Egyesült Államokban. A fenyegető ökológiai katasztrófa hátterében egy invazív rovar, a smaragd kőris kéregrontó(Agrilus planipennis) áll, amely elsősorban a városi területek kőrisállományában okoz majd hihetetlen károkat - írta meg az Origo. Az ökológusok szerint a legnagyobb gond a fapopulációk sokszínűségének hiánya, a városokban ugyanis a kőrisek dominálnak.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A Journal of Applied Ecology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy kutatás során a szakértők összesen 30 ezer amerikai város környékét vizsgálták meg. A fapopulációkat összesítő modelleket ezután összevetették 57 különböző invazív faj terjedésével. Azt találták, hogy a legnagyobb problémák New Yorkban, Chicagóban, illetve Milwaukee-ban jelentkezhetnek, ezeken a településeken ugyanis túlsúlyban vannak a kőrisek, amelyek ráadásul a kártevő terjedésének útvonalába esnek.

A smaragd kőris kéregrontó - ahogy a neve is mutatja - a kőrisre specializálódott, így ha többféle fafaj lenne jelen a településeken, a károkat is minimalizálni lehetne. További probléma, hogy a városokból hiányoznak a kártevők természetes ellenségei, emellett a melegebb klíma is segíti az invazív rovarok megtelepedését. A szakértők ezért a többféle fafaj telepítését sürgetik a városokba. A városi fáknak számos haszna van, többek között hűtenek, erősítik a biodiverzitást, javítják a közérzetet.

A smaragd kőris kéregrontó sajnos Európát is fenyegeti, így az amerikai tapasztalatok segíthetik kontinensünkön a védekezést. A rovar, annak veszélyességéről és a potenciális kárról, amit okozhat, korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?