Kész, vége! Teljesen eltűnthet ez a madár Magyarországról

Kész, vége! Teljesen eltűnthet ez a madár Magyarországról

agrarszektor.hu
Ha marad az utóbbi időszakban tapasztalt aszályos időjárás, akár ki is pusztulhatnak Magyarországon a fekete gólyák. A tavaly tél óta tartó súlyos szárazság miatt ugyanis nem talál elég élelmet magának a faj, és a madarak idei költése is rosszul sikerült a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt.  

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fekete gólyák idei költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását, ezért sok helyen a feketególya-párok nem is kezdtek költésbe, mert látták, hogy esélytelen lenne felnevelni a fiókákat. Ha marad az elmúlt időszakban tapasztalható aszályos időjárás, a fajnak akár 5-10 éven belül búcsút inthetünk

- mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az Infostart-nak. Kiemelte, a fekete gólya táplálékát is elsősorban az ártéren, az erdőben keresi: halakat és békákat fogyaszt, tehát speciális környezeti hatásokra van szüksége. Ehhez egyrészt kedvező téli és kora tavaszi idő szükséges a vízállás miatt, mert a békák a tél után keresik fel az erdei vizes élőhelyeket. Fontos számára a tavaszi árvíz is, mert akkor halakkal teli vízállások maradnak az erdőkben.

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak korábbi jelentése szerint a Tisza mentén fészkelő 16 fekete gólya párból csupán kettőnek lett fiókája és ezeknél is csak egy-egy tudott kirepülni. Sajnos az ország más tájain is hasonló megfigyelésekről számoltak be a szakemberek.

A fekete gólyánál jóval több helyen megfigyelhető fehér gólya esetében viszont nincs ilyen probléma. A fehér gólya fő táplálkozási területe ugyanis a száraz, kiszáradó gyep, ezért "idén nagyon jól érezték magukat, bőséggel volt táplálék".

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06