Brutális szárazság sújtja a magyar földeket: sürgősen kellene egy kiadós eső

Brutális szárazság sújtja a magyar földeket: sürgősen kellene egy kiadós eső

agrarszektor.hu
Jelentősebb csapadékot sajnos csak kevés helyen, károkozó viharokat és jégesőt viszont a déli országrészben többfelé okozott a múlt heti forróságnak átmenetileg véget vető, péntek délután érkezett hidegfront. A kánikula azonban már hétfőn visszatért, és tartósabb enyhülésre csak a hét közepétől van kilátás. Csütörtök hajnaltól főként a nyugati és északi országrészbe érkeznek zivatarok, majd pénteken és szombaton nyugaton és délen öntözhetnek záporok, de számottevő országos csapadék továbbra sem várható, a legtöbb helyen tovább száradnak a talajok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy hétben a megelőző héthez képest bár többfelé és több csapadék hullott, azonban ez is elmarad az ilyenkor szokásos mennyiségtől - írja a met.hu. A hét első felében az ország keleti felén fordultak elő záporok, zivatarok, melyekből kisebb gócokban 10-30 mm esett. Pénteken érte le hazánkat egy hidegfront, melynek hatására főként az ország déli felén többfelé alakultak ki komoly károkat okozó viharok. A viharos szél és a néhol 2-5 cm átmérőjű jég egyaránt kárt tett a szántóföldi növények állományaiban és a gyümölcsösökben. Szombaton már csak keleten fordultak elő záporok, zivatarok. A Dunántúl északi részén, Budapest tágabb környezetében, néhol délnyugaton és északkeleten azonban egész héten egyáltalán nem esett. Így a Dunántúlon és elszórtan a Tiszántúlon is vannak területek, ahol az elmúlt egy hónapban még 5 mm csapadék sem hullott, de az ország túlnyomó részén az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek kevesebb, mint a fele esett. A talajok felszín közeli része kissé átnedvesedett azokon a helyeken, ahol a hétvégén hullott valamennyi csapadék, a 20 cm-nél mélyebb rétegekbe azonban már nem vagy csak igen kevés jutott a nedvességből. Így a felső fél méteres talajréteg továbbra is kritikusan száraz szinte mindenhol az országban, többfelé a 30%-ot sem éri el a nedvességtartalom a növények számára hasznosítható érték arányában. A fél méternél mélyebb talajrétegek is sokat veszítettek nedvességükből az elmúlt egy hétben, az akkori 60-90% közötti értékekről 50-80% közé csökkent a fél-egy méteres réteg víztartalma. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hét első felében országszerte 35 fok körül alakult, és éjszakánként is csak 20 fok közelébe hűlt a levegő. Sorra dőltek a napi minimum és maximum hőmérsékletek rekordjai. Csütörtökön tetőzött a hőség, 35-40 fok közötti maximumokkal, majd szombaton már csak 30 fok köré melegedett a levegő. Vasárnap óta azonban újabb melegedés vette kezdetét.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A kalászosok és a repce érése a nagy melegben felgyorsult, az árpa jellemzően már beérett, és a búzatáblák is sárgulnak, az állományok a tejesérés, viaszérés fenológiai fázisában járnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nincs különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni. A napraforgó egyre többfelé már csillagbimbós állapotban van, és gyorsan fejlődik a kukorica is. Nyári növényeinknek igen nagy szüksége lenne a meleg mellett kiadós csapadékra is. Az érésben lévő gyümölcsöknek kedvez a száraz idő, a forróság azonban lerövidíti az érés folyamatát, ami károsan hat a termésre.

Az előttünk álló hét első felében még fokozódik a meleg, ha nem is éri el a múlt csütörtöki szintet a hőség, de a maximum hőmérsékletek ismét 35 fok körül alakulnak, és hajnalban is csak 20 fok köré hűl le a levegő. Szerdán a Kisalföldön, majd csütörtöktől az ország más tájain is mérséklődik a meleg, és a hét második felében 25 és 30 fok közötti maximumok lesznek jellemzők. A hét első napjaiban csak északkeleten fordulhat elő néhol egy-egy zápor-zivatar, majd szerda estétől északnyugaton többfelé, csütörtökön a keleti országrészben már kevesebb helyen lehet záporokra, néhol heves zivatarokra számítani. Péntektől ismét csökken a csapadékhajlam. A hét közepén érkező hidegfronttal ezúttal sem várható országos csapadék, jelentős területeken egyáltalán semmi vagy csak nagyon csekély mennyiség fog esni.Így az ország nagy részén a héten tovább száradnak a talajok, és ez a kiszáradás most már egyre mélyebb rétegeket érint. Szerdán a délnyugati szél lesz sokfelé élénk, keleten erős, majd csütörtökön északnyugati irányból várható főként északon szélerősödés. A hét első napjaiban napközben ismét légköri aszályra kell számítani, különösen kedden és szerdán lesz igen száraz a levegő, a relatív nedvesség értéke napközben nagy területen a 30%-ot sem éri el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?