Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegesen tűnhetnek el ezek a beporzók Európából

Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegesen tűnhetnek el ezek a beporzók Európából

MTI
Kihalás fenyegeti Európában a beporzásban a második legfontosabb szerepet betöltő zengőlégyfélék egyharmadát - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Az 1964 óta vezetett vöröslistán több mint 41 ezer állat- és növényfaj szerepel a veszélyeztetettség foka alapján nyolc különböző kategóriában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beporzórovarokra a legnagyobb fenyegetést a klímaváltozás, az intenzív földművelés, a rovarirtószerek használata és az erdők nem fenntartható kiaknázása jelenti - közölte a kihalás fenyegette fajok vöröslistáját összeállító, svájci székhelyű szervezet. A zengőlegyek 890 európai faja közül 314 szerepel a három legveszélyeztetettebb kategória valamelyikében. A méhek után a legfontosabb beporzórovar-csoportnak számító zengőlegyek a méhekhez hasonlóan virágról virágra járnak, és nyaló-szívó szájszervükkel virágport és nektárt vesznek magukhoz, ezzel igen nagy szerepet töltenek be a virágok beporzásában.

A legtökéletesebb repülő rovarok közé tartoznak: percekig lebeghetnek egy helyben a levegőben - akár a széllel is dacolva -, miközben rendkívül gyorsan rezgetik szárnyaikat. Lárváik levéltetvekkel táplálkoznak, így kontroll alatt tartják a kártevőket.

A Természetvédelmi Világszövetség az Európai Bizottság megbízásából mérte fel a beporzásban a második legfontosabb szerepet játszó rovarok természetvédelmi státuszát. Bruno Oberle, az IUCN főigazgatója szerint e rovaroknak csak akkor van esélyük a fennmaradásra, ha az emberiség átalakítja és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot, ezen belül főleg a mezőgazdaságot. A nemzetközi zöldszervezet sürgette a zengőlegyek életterét biztosító vizes élőhelyek védelmét. E rovarok lármái számára fontosak az öreg fákból álló erdők, a kidőlt fatörzsek. Segíti nekik az is, ha a termőföldeket vadvirágsávokkal vagy sövényekkel kerítik körbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?