Óriási küzdelem várható az Év beporzói címért: íme, az idei jelöltek

Óriási küzdelem várható az Év beporzói címért: íme, az idei jelöltek

agrarszektor.hu
A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) - csatlakozva a sok hasonló figyelemfelkeltő törekvéshez - 2023-ban hirdette meg először az Év beporzói szavazást. Ezzel azonban nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra szeretnék felhívni a figyelmet. A verseny keretén belül a közönség három javaslatból, online szavazás útján választhatja ki a győztesek csoportját, amelyet minden évben a Beporzók napja előtt (március 10.) hoznak nyilvánosságra. Az egyesület emellett igyekszik a kiemelt állatokkal kapcsolatos kulturális vonatkozásokat, pedagógiai ötleteket is megosztani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beporzó rovarok szolgáltatásait az ember örömmel veszi igénybe, mióta világ a világ. Itt az idő, hogy mindenki felfigyeljen arra, hogy ez a szolgáltatás veszélybe kerül, ha az emberiség nem tesz konkrét lépéseket a megóvására, társadalmi és egyéni szinten egyaránt - olvasható az MKNE közleményében. Az egyesület célja éppen ezért az, hogy minél több ember tudjon róla: beporzó rovarok nélkül sokkal sivárabb lenne az élet. Hiányukban ugyanis az ételek-italok egyharmada eltűnne, vagy megfizethetetlenül megdrágulna. A természet, a tájak, a parkok, kertek egésze is jóvátehetetlenül elszegényedne. Védelmük egyúttal a természet, sőt az emberek mentális egészségének védelmét is jelenti.

Az MKNE Beporzó munkacsoportja ezért állt a 2018-ban indított polgári kezdeményezés mögé, amely március 10-ét a Beporzók napjául javasolta, és új kezdeményezésként ezen a napon hirdeti meg az Év beporzóit is, melyekre az alábbi linken lehet szavazni. A szavazatok beérkezésének határideje: 2024. február 15.

Az egyesület kampánya annyiban tér el a többi „Év élőlénye” szavazástól, hogy nemcsak a figyelmet fordítják a jelöltek és majdan a győztes felé, hanem pedagógusoknak, szülőknek számos ötletet is bemutatnak, hogyan dolgozhatják fel, hogyan tehetik élménnyé, szórakozássá az ismeretek megszerzését. A tavalyi beporzó jelöltekről - a legszorgalmasabbakról: a magányosan élő méhekről - külön kiadványt is készítettek.

Kik az idei jelöltek?

A 2024. évi versenyben az MKNE a valódi nappali lepkék közül választott ki három kisebb csoportot. A hazai mintegy 3500 lepkefajból csak 170 körüli a nappaliak száma. Pödörnyelvük segítségével - melyet általában a laprugóhoz hasonlóan feltekerve, “pödörve” tartanak és csak a táplálkozáskor nyújtanak ki - olyan virágok nektárjához is hozzáférnek, melyekhez más beporzó rovarok nem. Vannak köztük válogatósak, és vannak, amelyek többféle, vagy sok növényfaj virágját látogatják. Ugyanez érvényes a hernyóikra is, csak ők a zöld leveleket, hajtásokat fogyasztják. Idén három lepkecsalád között lehet a szavazással dönteni. Az idei jelöltek a boglárkalepkék, a fehérlepkék és pillangók. De kik is ők valójában?

A sarkvidékek kivételével valamennyi kontinensen megtalálható boglárkalepkefélék (Lycaenidae) Magyarországon is gyakoriak. A hazai fajok többsége kék színéről ismerhető fel. Már a nevük is árulkodó: ezüstkék boglárka, égszínkék boglárka, tintakék boglárka, palakék ékesboglárka, ibolyás boglárka stb. Leggyakrabban a hímek szárnyának a felszíne kék, a nőstényeké barna. A szárnyak fonákán változatos, színes mintázat van. Vannak köztük olyanok is - például a szerecsenboglárkák és a tűzlepkék -, melyek egészen más színűek. Az élénk színek alapján párválasztáskor a lepke repülés közben is felismeri fajtársait, versenytársait. A boglárkalepkék egyes fajainak hernyója hangyabolyban (a hangyafészekben, a hangyakolónia tagjai által táplálva) fejlődik, másokat hangyák kísérnek éjszakai táplálkozási útjaikon. A hernyó a hangyákéhoz hasonló illatával tévesztheti meg őket. Egyes hernyók és gazdahangyáik ciripelőszerve hasonló felépítésű, így a feltételezések szerint hangjuk is segíti a gazda becsapását.

Káros vagy hasznos? Ez az emberek szemszögéből feltett kérdés egy-egy állatcsoporttal kapcsolatban nehezen megválaszolható, és bizony ilyen csoport a fehérlepkéké is. A káposztalepkék hernyói ugyan valóban nagy kárt tudnak okozni a káposzta-veteményesben, de a kifejlett lepkék beporzó munkájukkal hatalmas hasznot hajtanak. A fehérlepkék (Pieridae) családjába több mint 1000 ismert faj tartozik, ezek legtöbbje a trópusokon él, hernyóik általában többféle növényt fogyasztanak. Néhány fajuk jól alkalmazkodott még a művelt földekhez, konyhakertekhez is, és vannak köztük kifejezetten ritka, csak egy-egy élőhelyen, tápnövényen előfordulók is. A közismert káposztalepke, a répalepke, galagonyalepke, vagy a repcelepke mellett gyakran találkozhatunk a Kárpát-medencében többek között a hajnalpírlepkével, a citromlepkével is. Egykor a Bükkben, a Tornai-karszton gyakori volt a keresztesvirágú növények leveleit kedvelő magyar fehérlepke, melynek állománya az élőhelyek csökkenése miatt napjainkra igencsak megfogyatkozott, ezért hazánkban védett.

A pillangók (Papilionidae) a legnagyobb és leglátványosabb nappali lepkék, szépségükhöz csak a hasznosságuk fogható. Megközelítőleg 100 000 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, és a sarkvidékek kivételével mindenütt elterjedtek. Többségük trópusi tájakon él, gyakran közülük kerülnek ki a lepkeházak látványos, lassú röptű példányai. Hazánkban mindössze négy fajuk honos: a farkasalmalepke, a fecskefarkú lepke, a kardoslepke és a kis apollólepke. Alapszínük sárga vagy fehér; hátsó szárnyukon nemritkán színes szemfoltot találunk. A hirtelen szétnyitott szárnyakon elővillanó erős színek és a szemre emlékeztető foltok elijeszthetik a ragadozókat. Legtöbbjüknek a virágok nektárja a kedvenc eledele, de sok más lepkéhez hasonlóan más folyadékokat is felszívhatnak, például lédús gyümölcsökből, nedves talajból. Van faj, melynek hernyója csak a nevében jelzett növényen él, a többiek többféle növényen, két faj a kertekben is fejlődhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?