Fertőző állatbetegség pusztít Magyarországon: drasztikus lépéssel állítanák meg

Fertőző állatbetegség pusztít Magyarországon: drasztikus lépéssel állítanák meg

agrarszektor.hu
Elképesztően nehéz helyzetbe került a hazai baromfiágazat, azon belül is a víziszárnyastartók, miután novemberben ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A szigorú járványvédelmi intézkedések miatt a fertőzéssel érintett két megyében gyakorlatilag megbénult a termelés, és habár a napokban arról döntött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a betegségtől mentes övezetekben a termelők saját felelősségükre elkezdhetik az állományok betelepítését, az állatok mozgatása továbbra is tilos, és csak a vágóhidakra lehet vinni őket. A Baromfi Terméktanács szerint a járvány megfékezésére az állományok ütemezett csökkentése lehet a megoldás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén már gyakorlatilag harmadszor jelent meg a madárinfluenza Magyarországon, hiszen a legutóbbi áprilisi eset után, novemberben újabb fertőzött állományt talált a hatóság. A járvány súlyos hatással van a baromfitartókat, az állományfelszámolások és a betelepítési korlátozás miatt sok családi gazdaság került veszélybe, így ha a nem sikerül megfékezni a vírus terjedését, a mostani hullám végzetes lehet számukra. A vírus ismételt megjelenését követően a Nébih szigorú, teljes körű megyei betelepítési és mozgatási korlátozást rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a korábbi járványhullámok esetében bevezetett intézkedésekkel ellentétben nemcsak a korlátozás alatt álló területeken, hanem Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területére kiterjesztette a hatóság a betelepítési és szállítási tilalmat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanakkor november 16-án enyhített a korábban bevezett járványvédelmi előírásokon, engedélyezték az állattartóknak a betelepítést, saját felelősségükre. Ez azt jelenti, hogy Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein a Nébih szigorú feltételekkel, de engedi a vízibaromfi állományok betelepítését. Ezzel a lehetőséggel ráadásul csak azon telepek tulajdonosai élhetnek, amelyek közelében nincs vizes terület, és az előző egy évben nem volt jelen a madárinfluenza a gazdaságban. Ráadásul sok termelőnek így nem jár az állami kártalanítás, a megtartása csak azoknak a termelőknek jelenthet ­opciót, akinek telepeit az elmúlt években egyetlen járványhullám sem érintette.

Az újabb járványhullám - az előző kettővel együtt - vissza fogja vetni az éves termelést a víziszárnyas-ágazatban. Optimista becslések szerint is - ha a mostani járványt sikerülhet kordában tartani - pecsenyekacsából csak a tavalyi mennyiség 60-70 százaléka kerülhet piacra, a hízott ágazatban nagyobb is lehet a csökkenés. Más fajoknál is érezhető a visszaesés, de a termelést érintő kedvezőtlen hatások a víziszárnyas-ágazatban a legnagyobbak. A szakhatóság eddigi döntései logikus, szakmai­lag megalapozott lépések, de vannak negatív gazdasági következményei is. Emellett a feldolgozóipar is egyre nehezebben tudja tolerálni a madárinfluenza okozta termeléskiesést, a termékpálya minden szereplője azon gondolkodik, hogyan lehetne a leggyorsabban és legszakszerűbben véget vetni a járványnak. Ez több ponton egybevág a szakhatósági intézkedésekkel, mely a térség ütemezett kiürítését szolgálja

- mondta a Magyar Nemzetnek Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Hozzátette, a terméktanács adatai szerint egyébként Bács-Kiskun és Csongrád megyében folyik a hazai víziszárnyas-termelés 60-70 százaléka. A térségben működő vágó-feldolgozó üzemek e kármentésben partnerek, és a vágásérett állományokat igyekeznek mielőbb tervszerűen levágni. Az elnök szerint a nagy állománysűrűségű régió esetében az állományok ütemezett csökkentése lehet a megoldás járvány megfékezésére.

Az elkövetkező néhány hét alatt kiderül, hogy ez az intézkedés megfékezte-e a járványt, ha igen, akkor a jövőben is ­hasonlóan kell eljárni. Figyelemmel kell lenni azonban az intézkedések gazdasági következményeire is. A járványügyi korlátozó intézkedéseket időről időre felül kell vizsgálni, s azt összhangba kell hozni a gazdasági szereplők teherbíró képességével. Azokat csak a járványügyileg indokolt időszakokban és helyeken kell és szabad alkalmazni, csak így mérsékelhető az a gazdasági kár, amely a termelés, vágás és feldolgozás leállásaiból fakad közölte

- közölte Csorbai Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?