Állattartó telepeket újítanak fel Magyarországon: százmilliókat költenek rá

Állattartó telepeket újítanak fel Magyarországon: százmilliókat költenek rá

MTI
Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel. A támogatott projekt keretében várhatóan felújítják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telepét is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője elmondta: a projekt célja a Felső-kiskunsági puszták és tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése. A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére egyebek mellett traktorokat, kaszákat, bálázókat, gabonavetőgépet, marha- és lószállító utánfutókat vásároltak. Közben felújították az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star tenyésztésének ad otthont.

Az osztályvezető hangsúlyozta: az igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Meghatározó szerepük van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star - mezőhegyesi félvér - ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával.

A magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában az 1990-es évek közepe óta vesz részt a KNPI. Egy igen nagy múltú, nagy genetikai értékű állomány tovább tenyésztésének feladatát kapta meg az igazgatóság. A régi háziállat fajták közül a szürkemarha elsőként lett védett, mint első osztályú géntartalék, amely hazai tenyésztésű, a hazai tájhoz kötődik, más fajtáktól kellően elkülönült fajtatiszta állomány.

Az osztályvezető emlékeztetett: a Furioso-North Star fajtát 2004-ben Nemzeti Kincsé nyilvánították. Az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják. A fajta tenyésztését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben kezdte meg, ekkor léptek be két kancával a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesületbe. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso-North Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Ujvári Sándor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?