Egyre több gazda mond le ezekről az állatokról: sokan befejezik a termelést

Egyre több gazda mond le ezekről az állatokról: sokan befejezik a termelést

agrarszektor.hu
Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa (ŐHGT) különösebb eseményektől mentes, nyugodt évet tudhat maga mögött, de az őshonos fajtákat tenyésztő egyesületek és tagjaik nehéz időszakot élnek meg, a koncentráció nem kedvez ezeknek az ágazatoknak. Sikeresnek bizonyult ugyanakkor az a marketingtevékenység, amit az elmúlt 10 évben végzett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE). A mangalicát világszerte ismerik és keresik, de a hazai fogyasztás szűkülése állandó problémát okoz. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa meglehetősen eseménytelen, kiegyensúlyozott évet tudhat maga mögött. Néhány tenyésztési program áttekintésén és a tenyésztésszervezési támogatások őshonos haszonállatokra vonatkozó részeinek megvitatásán kívül nem volt szükség nagyobb volumenű tanácskozásokra - írta meg a MÁSZ. Ez azonban nem mondható el külön-külön az őshonos fajtákat tenyésztő egyesületekről: az állattartók rendkívül nehéz éveket élnek meg - mondta el Tóth Péterrel, az ŐHGT és a MOE elnöke.

A szakember elmondta, hogy a koronavírus-járvány után, az orosz-ukrán háború mellett 2023 tavaszától érezhető piaci visszaesés következett be a mangalica, a szürke marha és a racka juh esetében is. A termelést először a nehezen beszerezhető és drága takarmány, majd a drasztikusan emelkedő munkabér, energia- és szolgáltatási árak nehezítették. A költségek növekedésével párhuzamosan pedig megkezdődött a kereslet visszaesése.

Az egész 2023-as év során nehezebben lehetett eladni ezeket a mezőgazdasági termékeket, mint az előző években, és ez várhatóan 2024-ben sem lesz másképp. További nehezítő körülmény az a koncentráció, amely minden állattenyésztési ágazatban zajlik. A kistermelők feladják a termelést, és a nagyok pedig egyre nagyobbak lesznek - mondta Tóth Péter. Egyre magasabbra kerül az a limit, ami alatt gazdaságilag nem éri meg termelni. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a társadalmi környezet is megváltozik, amibe egyre kevésbé férnek bele a családi gazdaságok, autentikus háztáji termelők. Ez nagyon megnehezíti az őshonos haszonállatok megőrzését a termelésben, sok állattartó a tevékenysége feladásán gondolkozik. Emiatt is aggasztók azok az esetek, amikor nem érkeznek meg időben a támogatások.

EZ IS ÉRDEKELHET

(Cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?