Sorra tűnnek el ezek az állatok Magyarországról: vészesen fogynak az állományok

Sorra tűnnek el ezek az állatok Magyarországról: vészesen fogynak az állományok

agrarszektor.hu
Az anyajuhok takarmányozásával, a juhászatokban előforduló vetélésekkel és a juhok ketózisával kapcsolatos legfrissebb tudásanyagot, kutatási eredményeket ismertették a Debreceni Egyetem kutatói az EuroSheep projekt hazai workshopján. A nemzetközi program nyolc európai ország juhágazatának fejlesztését célozza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A juhászatok eredménye 30%-ban a genetika, 50%-ban a takarmányozás, 20%-ban pedig egyéb környezeti faktorok függvénye - részletezte Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ professor emeritusa a gazdálkodóknak, tanácsadóknak, kutatóknak tartott szerdai workshopon. Mint mondta, több állatfajnál már sikerrel alkalmaznak olyan módszereket, melyekkel befolyásolni lehet a genetikai faktorok szintjét, a juhágazatban ez viszont még kevéssé jellemző - olvasható az egyetem hivatalos oldalán.

Itt is szükség van hasonlóan működőképes technológiákra, meg kell állítanunk azt a tendenciát, hogy a juhállomány létszáma évente 100 ezer anyával csökken Magyarországon

- emelte ki a Jávor András.

Az anyajuhokhoz kapcsolódóan, a juhászatokban előforduló, fertőző és nem fertőző eredetű vetélésekről Pálfyné Vass Nóra, a DE MÉK Állattenyésztési Tanszékének adjunktusa tartott előadást. A szakember alapvető problémának nevezte a vetélést annak ellenére, hogy a juhászatok gyakran nem hozzák azt nyilvánosságra.

A vetélési rátát folyamatosan figyelni kell. Amennyiben 5% fölé emelkedik, intézkedések szükségesek. Meg kell vizsgálni a kórelőzményeket és a diagnosztika szerepe is elengedhetetlen

- sorolta Pálfyné Vass Nóra. 

A vemhes juhoknál előforduló súlyos betegség, a ketózis tüneteivel és kezelési lehetőségeivel Knop Renáta, a DE MÉK Állattenyésztési Tanszékének adjunktusa ismertette meg a szakmai fórumon részt vett tenyésztőket, tanácsadókat. Hangsúlyozta, hogy a megbetegedés hátterében minden esetben az elégtelen takarmányozás áll, majd részletesen bemutatta a hajlamosító tényezőket, a megelőzés és gyógykezelés elemeit. A résztvevők a program részeként az új tömegtakarmány-stratégiát is megismerhették, ami a juhtenyésztésben is hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. A program kidolgozása 2008-ban kezdődött.  

Az egyetem Böszörményi úti campusán tartott workshop a 8 európai országot összefogó EuroSheep projekt hazai állomása volt. A nemzetközi tematikus hálózat célja a legfrissebb tudásanyag és kutatási eredmények összegyűjtése és megismertetése, illetve gazdálkodókhoz, tenyésztőkhöz eljuttatása, ezáltal a juhágazat jövedelmezőségének javítása az állategészségügyön és a takarmányozáson keresztül. A Debreceni Egyetem AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet a nemzetközi hálózat egyetlen magyar tagja. Klein Renáta hazai kapcsolattartó és Oláh János hazai projektvezető bejelentették, hogy májusban tartják a projekt zárórendezvényét, ahol további takarmányozási és állategészségügyi témák lesznek a középpontban.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?