Nagy segítséget kapnak a magyar gazdák: ez a jövőben bárkinek jól jöhet

Nagy segítséget kapnak a magyar gazdák: ez a jövőben bárkinek jól jöhet

agrarszektor.hu
Az egységes kérelmek benyújtási időszakát követően elérhetővé váltak az ezek kapcsán leggyakrabban felmerült kérdések és az azokra adott válaszok. A folyamatosan frissülő gyűjtemény a Közös Agrárpolitika hivatalos oldalán érhető el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miután lezárult az egységes kérelmek benyújtási időszaka, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Államkincstár együttműködésének köszönhetően elérhetővé váltak az egységes kérelmek kapcsán leggyakrabban felmerült kérdések és az azokra adott válaszok. A folyamatosan frissülő tematikus gyűjteményben most az Agro-ökológiai Programot, a Gazdálkodási naplót, a Területi Monitoring Rendszert, a mobilGAZDA-t, illetve az ENAR rendszert érintő kérdés-válasz párokat olvashatják az érdeklődők a honlap GYIK menüpontjában.

Többek között az alábbi kérdésekre találhatóak itt meg a válaszok:

  • Méhkímélő vegyszerek használat választás esetén amennyiben az adott évben nem használ rovarölő szert egyáltalán, teljesült-e a vállalás?
  • Szakaszos legeltetés esetén a szakaszok mérete (minimum és maximum), a legeltetési napok száma (min. max.), a pihentetési napok száma (min. max.) és az állatlétszám mi alapján kerül meghatározásra?
  • Szakaszos legeltetésnél 12 nap lehet max. 1 legelőkertet legeltetni, hány nap múlva lehet újra legeltetni ezen a területen?
  • Húshasznú anyatehén támogatás esetében a kiesést, pótlást hogy kell szabályosan átvezetni?
  • Anyajuh támogatás esetén a kieső egyedeket kötelező-e vagy csak ajánlott pótolni? Mivel az új rendszer szerint az állatok fülszám szerint fognak megjelenni, és ha a termelő az összes állatára igényel támogatást, úgy a tenyészetéből nem fog tudni egyedet pótolni kiesés esetén. Továbbá lesz-e szankció, ha ilyen esetben nem tudja az egyedet pótolni?
  • Hízottbika támogatás esetén hogyan igazolja az apaállat használatát az a termelő, aki más tenyészetből vásárolt növendék állatot? Mivel ebben az esetben ő nem fog rendelkezni az állat termékenyítési adataival (termékenyítési jegy stb)?
  • Tejhasznú támogatásban résztvevő állatoknak kell-e minden évben elleniük, illetve ugye itt is a kötelező a termékenyítések során szakszerű apaállathasználat, azaz a születendő borjúhoz tartozzon szakszerű apaállat?
  • Az egységes kérelemben igényelhető támogatások közül melyiknél kell elektronikusan vezetni a gazdálkodási naplót?
  • Mi az a területi monitoring rendszer?
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?