Nagy a baj: nem csak a baromfikat fertőzi a madárinfluenza Magyarországon

Nagy a baj: nem csak a baromfikat fertőzi a madárinfluenza Magyarországon

agrarszektor.hu
A vándorló vízimadarak őszi vonulása, a remek kikapcsolódás mellett, a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vándorló vízimadarak vonulása már javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést. Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd - írja a Nébih

EZ IS ÉRDEKELHET

A járvány megelőzése és hazánk baromfiállományának védelme közös feladatunk, amelyet csak együtt valósíthatunk meg. A védekezéshez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:

  • Ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost.
  • Madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

A madárinfluenzával kapcsolatos, további információk elérhetőek a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?