Pusztulnak a halak a Dunában: megvan, mi állhat a háttérben

Pusztulnak a halak a Dunában: megvan, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu
Rengeteg hal pusztult el a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán, a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) szakemberei folyamatosan távolítják el a tetemeket a vízből. A tavaszi halpusztulás rendszeresen előforduló jelenség, amely számos okra vezethető vissza. A Kemhesz ugyanakkor arra kéri a lakosságot, hogy ha tömeges halpusztulást észlelnek valahol, azonnal jelentsék nekik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folyamatos a haltetemek eltávolítása a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) által kezelt Duna-szakaszról. Főleg a busák pusztulnak, de pontyok és keszegek is odavesztek. Az elmúlt hetekben, napokban a horgászok több helyszínen találkozhattak elhullott halak egyedeivel, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti - írta meg a Pecaverzum a Kemhesz tájékoztatása alapján.

A Kemhesz hangsúlyozta, a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul, és több tényező is okozza. Egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Azokon a vizeken, ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen, ezt megfejeli a hidegvízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el. Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik a felszínre és válik láthatóvá.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása folyamatosan zajlik. A Kemhesz arra kér mindenki, ha tömeges halpusztulást észlelnek, jelezzék a s szövetség számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?