Európai Bizottság - Sajtóközlemény - Környezetünk és vizeink védelme: csökkentsük tovább a vízszennyezés kockázatát!

agrarszektor.hu
Brüsszel, 2012. január 31. - Az Európai Unióban a vízminőség javulásának gátat szabhat a vegyi szennyező anyagok egy új generációjának megjelenése. A Bizottság ezért 15 új vegyi anyagot kíván felvenni az Unió felszíni vizeiben ellenőrzött és felügyelt vegyi anyagok jelenleg 33-tagú jegyzékébe, ezzel is javítva folyóink, tavaink és tengereink vízminőségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szóban forgó vegyi anyagok többek között ipari kemikáliák, illetve biocid-, gyógyászati és növényvédelmi termékek hatóanyagai. A bizottsági javaslatban azért szerepelnek, mert tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberi egészséget jelentős mértékben veszélyeztethetik.

Janez Potoènik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: "Az Unió polgárai a vízszennyezést tartják az egyik legaggasztóbb környezeti problémának. A javaslat így külön örvendetes számomra, mivel egyértelmű válasz az emberek aggodalmaira. A kérdéses 15 vegyi anyag jelenlétét azért szükséges nyomon követni és ellenőrizni, hogy biztosan ki lehessen zárni a környezetre vagy az emberi egészségre jelentett kockázatot."

A veszélyes anyagok jegyzékének bővítésére a vízpolitika területén a környezetminőségi előírásokról szóló irányelv felülvizsgálatával kerül sor. A felszíni vizekben mért mennyiségük, veszélyességük, előállításuk és felhasználásuk szempontjából mintegy 2 000 anyag kockázatait értékelték a szakemberek, és ennek alapján választották ki azokat, amelyekre a mostani javaslat kiterjed. A 15 úgynevezett "elsőbbségi" anyag közül hat kibocsátását a módosított veszélyességi osztályozás szerint 20 éven belül fokozatosan meg kell szüntetni. A jegyzékben már szereplő négy veszélyes anyag esetében továbbá szigorodnának az előírások, két másik anyag kibocsátását pedig a módosítások alapján szintén fokozatosan nullára kell majd redukálni.

A javaslatban szereplő 15 "elsőbbségi" anyag a következő:

Növényvédő szerekben: az aklonifen, a bifenox, a cipermetrin, a dikofol, a heptaklór és a kinoxyfen,

Biocid termékekben: a cibutrin, a diklórfosz és a terbutrin,

Az ipari vegyi anyagok közül: a perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) és a hexabróm-ciklododekán (HBCDD),

Az égésmelléktermékek közül: a dioxin és a dioxin jellegű PCB-rokonvegyületek,

Gyógyászati termékekben: a 17 alfa-etinilösztradiol (EE2), a 17 béta-ösztradiol (E2) és a diklofenák.

A javaslatban most először szerepelnek gyógyszerek. Nem azért kerültek be, mert bárki megkérdőjelezné ezek gyógyhatását, hanem azért, mert fennáll annak a veszélye, hogy jelenlétük károsan hat a vízi környezetre. A javasolt koncentrációt meghaladó mennyiségben kihathatnak a halak egészségére, például csökkenthetik azok szaporodási képességét, illetve más élő szervezetekben is kárt tehetnek. A korábbi évekhez képest ma már jóval többet tudunk a gyógyszerek környezetre gyakorolt hatásáról, a javaslat kidolgozói pedig a rendelkezésre álló legújabb tudományos ismereteket vették alapul.

A bizottsági javaslatban a vizet szennyező vegyi anyagokkal kapcsolatos nyomonkövetés és jelentéstétel javítására irányuló módosítások is helyet kaptak. További új elem az a mechanizmus, amely révén pontosabb információkat nyerhetünk más szennyező anyagok koncentrációiról is, hogy eldöntsük, a későbbiekben uniós szintű ellenőrzésükre lesz-e szükség. Az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztett bizottsági javaslatot jelentés is kíséri, amely ismerteti a szabályozott anyagok jelenleg hatályos jegyzékének felülvizsgálatával kapcsolatos következtetéseket.

A következő lépések

A Bizottság a felülvizsgált jegyzéket egy, a víz-keretirányelvet és a környezetminőségi előírásokról szóló irányelvet módosító irányelv részeként terjeszti elő. A javaslat a Tanácshoz és a Parlamenthez kerül vitára, illetve elfogadásra.

A második vízgyűjtő-gazdálkodási tervben megszabott határidőre, azaz 2021-re az összes tagállamnak teljesítenie kell az új elsőbbségi anyagokra vonatkozó környezetminőségi előírásokat. Bizonyos, a víz-keretirányelvben meghatározott mentességi feltételeknek megfelelő esetekben ennél későbbi teljesítés is megengedett.

Előzmények

Az uniós vízpolitika elsősorban azt hivatott biztosítani, hogy egész Európa elegendő mennyiségű és jó minőségű vízhez jusson, amelyet a polgárok és vállalkozások igényeihez hatékonyabban igazodva, és a környezetet nem károsítva használunk fel. A víz-keretirányelv 2000-ben megteremtette az Európai Unió vizeinek védelméhez és helyreállításához szükséges jogi keretet, amely a hosszú távú, fenntartható felhasználáshoz is elengedhetetlen. A keretirányelv általános célja, hogy 2015-re valamennyi víztest állapota - akár tóról, folyóról, patakról vagy földfelszín alatti vízkészletről van szó - egészséges legyen.

A keretirányelv 16. cikke "vízszennyezés elleni stratégiákat" határozott meg, amelyek körvonalazták a szükséges teendőket: elsőként 2001-ben jegyzék készült az "elsőbbségi" anyagokról, amely X. mellékletként később beépült a víz-keretirányelvbe.

Mivel az elsőbbségi anyagok lehetséges új körének, illetve a kapcsolódó környezetminőségi előírásoknak a meghatározása kiterjedt szakmai elemzést igényelt, a jegyzéknek a víz-keretirányelvben, valamint a környezetminőségi előírásokról szóló irányelvben előirányozott felülvizsgálata több mint három évet vett igénybe.

A 15 további vegyi anyag közül a javaslat elsőbbségi veszélyes anyagnak minősíti a következőket: dikofol, kinoxyfen, PFOS, heptaklór, HBCDD, dioxin és dioxin jellegű PCB-rokonvegyületek. A jegyzékben már szereplő, de a módosítások nyomán szigorúbb előírások hatálya alá tartozó vegyi anyagok a következők: brómozott difeniléterek, fluorantén, nikkel, poliaromás szénhidrogének (PAH-ok). A jegyzékben már szereplő azon két vegyi anyag, amely a javaslat elfogadásakor átminősül elsőbbségi veszélyes anyaggá: a dietil-hexilftalát és a trifluralin.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?