Már Csányi sem jut elég szakemberhez - Durvul a munkaerőhiány

agrarszektor.hu
Munkaerőhiány lehet a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető új mohácsi vágóhídon, mert nem tudnak elegendő szakembert találni. A próbaüzem a tervek szerint szeptemberben indul meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Körülbelül 120 dolgozó hiányzik a Csányi Sándor érdekeltségének számító Bonafarm Zrt. mohácsi vágóhídjáról, még úgy is, hogy a cég munkaerőhiány miatt 20-40 százalékot volt kénytelen ráígérni az eddigi fizetésekre - tudta meg a Népszabadság. Az igen kedvező ajánlatot csak részben magyarázza, hogy a korábbi tervek szerint szeptemberben indulna a próbaüzem Mohácson, októberben pedig az igazi munka.

Kevesen akarnak váltani

Mindezzel párhuzamosan gyakorlatilag leáll a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídja és a pécsi darabolóüzem. A lap úgy tudja, a cég közölte a szegedi és a pécsi dolgozókkal, hogy várják őket Mohácson, azonban kevesen mutatnak hajlandóságot a váltásra. Ezt a Bonafarm Zrt. HR-vezetője, Bessenyei Zsolt is alátámasztotta a lapnak, aki elárulta, hogy csupán 10-15 dolgozó vállalja a mohácsi munkavégzést a Szegeden foglalkoztatott 130 ember közül.

A Népszabadság alkalmazottaktól és érdekképviseleti személyektől származó információi szerint a szegedi vágóhídi szakmunkások havi nettó jövedelme - ebben benne van a bér, az étkezési támogatás és még néhány egyéb juttatás - 140-180 ezer forint, miközben Mohácson nettó 210-250 ezer forintot is kereshetnének. A jelentős jövedelemtöbblet ellenére sem elég vonzó azonban a szegedieknek az ajánlat, hiszen a Szeged-Mohács út napi kétszer kétórás utazást, vagy heti ingázást jelent. Pedig úgy tudni, még a közlekedési költségeket és a lakhatást is átvállalná a szegedi dolgozóktól a cég.

Nagyon keresik a henteseket

A lap által megkérdezett iparági forrás szerint az alacsony hajlandóság oka, hogy a hentesek iránt országosan is nagy a kereslet, és lakhelyükhöz közel, Szegeden és környékén is könnyen el tudnak helyezkedni a munkások, de persze külföldön is kapósak.

Jóval könnyebb a helyzet a Mohácstól 50 kilométerre fekvő pécsi darabolóüzem dolgozóival, ahol az 550 munkavállaló 70 százaléka csatlakozik az ősszel induló mohácsi gyárhoz - mondta el Bessenyei Zsolt. Igaz, náluk is bért kellett emelni: a lap információi szerint a jelenlegi 180-210 ezer forint közötti béreket 20 százalékkal emelik meg. Emellett az ő utaztatásukat is a cég oldja meg, így az nekik egy fillérükbe sem kerül. A kulcsmunkakörök esetében pedig azoknak a dolgozóknak a lakhatását is teljes mértékben támogatják, akik napi bejárással nem tudják megoldani a mohácsi munkavégzést. A vágóhíd létszámigénye 600 fő, de még a fenti jelentős fizetésemelés ellenére is hiányoznak 120-an a csapatból.

A lap úgy értesült, hogy Csányi számításait egy horvát cég is keresztbehúzta: úgy tudni, jelentősen ráígértek a Mohácsra hívott dolgozók bérére, és közel 100 szakembert sikerült is "elvinniük" egy eszéki húsüzembe - ők megnyerőnek tartották az 1500 euró (közel félmillió forint) körüli jövedelmet. A Bonafarm ennél jóval kevesebb munkást tudott külföldről hazacsábítani, a HR-vezető tájékoztatása szerint 25-en tértek, térnek haza az ajánlatukra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?