Orbán most nagyon megdicsérte Csányit

agrarszektor.hu
Négyéves előkészítő munka után átadták a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető mohácsi vágóhidat, amely egy 21 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében valósult meg, és jelenleg Magyarország második legnagyobb vágóhídjának számít. A Bonafarm Csoport és az MCS Vágóhíd Zrt. üzemét európai szinten közepes méretű vágóhídként tartják számon, de technológiai szempontból a legmodernebbek közé tartozik. A 2,7 milliárd állami hozzájárulással megtámogatott projekt átadásán Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: "ilyen tulajdonosokból, ilyen cégekből és ilyen jól átgondolt beszállítói rendszerből" kellene még több.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mohácsi vágóhidat a 2013-ban alakult MCS Vágóhíd Zrt. építette fel, de alapvetően a Csányi Sándor tulajdonában levő Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-t látja majd el alapanyaggal. Az beruházás tervezési munkái 2013 őszén indultak el, a tesztüzem a korábbi elképzelésekhez képest némi csúszással, csak 2016 decemberében kezdődött meg, de jelenleg már üzemszerűen működik. A vágóhíd műszakonként 3200 sertés és 400 koca levágására képes, a csomagolási kapacitás naponta 130 tonna.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az üzem éves szinten 800 ezer körüli normál sertés, illetve 100 ezer körüli nagy súlyú állat feldolgozására képes, de - ahogyan Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója egy agrárszektor.hu-nak adott korábbi interjúban elmondta -, 2017-ben a fokozatos indítás miatt ennél mintegy 100-150 ezerrel kisebb lesz a vágásszám.

Középpontban az integráció
Az MCS Vágóhíd Zrt. a Bonafarm Csoport stratégiai partnere és a Pick Szeged Zrt. stratégiai beszállítója. A megállapodás értelmében az MCS Zrt. a Bonafarm sertéstenyésztési integrációjában előállított sertéseket a közösen megtervezett ütemezésben és az előre meghatározott feltételek mellett felvásárolja és levágja. A keletkezett hús egy részét a vágóhíd értékesíti a Pick Szeged Zrt.-nek, másik részét - kb. felét - pedig a piacon, részben exportra adja el. Vagyis az MCS Zrt. külső partnerként gyakorlatilag beékelődik a Bonafarm termelési rendszerébe.

A Magyarországon levágott sertések 20 százaléka Mohácson kerül majd feldolgozásra, jelentős részük a Bonafarmon keresztül érkezik, de az ország egész területéről vásárolunk fel alapanyagot - mondta el Pókos Gergely, a MCS Zrt. vezérigazgatója az üzemátadón. A húsiparban a többi hazai feldolgozóipari ágazathoz hasonlóan jelentős problémát okoz a munkaerőhiány, ám Pókos elmondása szerint a mohácsi vágóhídhoz európai vállalatoktól is sikerült átcsábítani munkaerőt. A 26 ezer négyzetméteren elterülő létesítmény jelenleg 600 dolgozót foglalkoztat. Az üzemben elsősorban belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárut állítanak elő. Az üzemben testtájanként külön csontozó sorok állnak rendelkezésre, amin jelentősen növeli hatékonyságot.

Ezzel párhuzamosan, a tervek szerint a Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. szegedi üzemében 2017-ben befejeződik a sertésvágás, és egyúttal megszűnik a pécsi üzemben folytatott csontozás-darabolás is. A Pick mostantól a húskészítménygyártásra és annak fejlesztésére fordítja majd minden erőforrását.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány tervei között szerepel a Pécs és Szeged közötti négysávos út megépítése, amely jelentősen javíthatja majd a térség infrastrukturális lehetőségeit. A miniszterelnök a vágóhídi beruházás jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy Magyarországon a mohácsi üzemhez hasonlóból kellene még több. "Mondjuk egy tucatnyi. Ilyen tulajdonosokból, ilyen cégekből és ilyen jól átgondolt beszállítói rendszerből" - tette hozzá.

A mohácsi üzem Magyarország második legnagyobb, Európa egyik legmodernebb vágóhídja, ezzel a magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát, és hamarosan visszaszerzi régi fényét is. Magyarország mezőgazdasági ország - mindig azok voltunk, és azok is maradunk - summázta a miniszterelnök a beruházás jelentőségét. A Bonafarm Csoport egyébként 170 milliárd forintos árbevétele után, évente 8 milliárd forintnyi adót fizet be a költségvetésbe, és csoportszinten 6000 főt foglalkoztat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?