Győrffy: Nemcsak boldog tyúkokat, boldog termelőket is szeretnék látni

agrarszektor.hu
Védelmébe vette a hazai tojástermelést a szakigazgatás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs és a szaktárca államtitkára, Feldman Zsolt is kiállt az ágazat mellett. A Tojás Világnapja alkalmából megrendezett szakmai konferencia megnyitó beszédei arra reagáltak, hogy az áruházláncok nyomására újabb általános technológiaváltást kényszeríthet ki Nyugat-Európa, ami a közösség termelésének totális versenyképtelenségét hozná a világpiacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Örömtelinek nevezte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára azt, hogy a 2011-ben tapasztalt mélypontot követően ismét emelkedik Magyarországon a tojásfogyasztás. Azóta 25-30 százalékos keresletélénkülést tapasztalni a vásárlók körében, ami annak köszönhető, hogy a tojást ismét az egészséges élelmiszerek közé solják. Az államtitkár a ma, Budaőrsön megrendezett Tojás Világnapi szakmai konferencián utalt rá, hogy Európa tojástermelői legutóbb 2012-ben kényszerültek egy nagy technológiaváltásra, de most ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek ezt a javított tartásmódot is tiltanák 2025-től.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!
Európa átlagában kevesebb mint 50 százalékra tehető a feljavított ketreces tartás aránya, míg a Visegrádi négyek esetében ez az arány 82 százalék felett van

 - ismertette az államtitkár. Kiemelte, minden kikényszerített technológiaváltás sok milliárd forintjába kerül az ágazatnak, amit ráadásul a hazai fogyasztó nem is igényel. Úgy vélte, meg kell hagyni a fogyasztó és a termelő oldalán is a választás szabadságát a tojás termelési körülményeit illetően. Feldman Zsolt kiemelte: idén 1,5 milliárd forintot már kifizetett a szaktárca a szektort érintő állatjóléti programokra, amelyekkel azt jutalmazzák, aki az unió alapelőírásain túlmutató körülményeket teremt a madaraknak. Ezen felül még 140 millió forint érkezése várható októberben.

Feldman Zsolt örömét fejezte ki amiatt, hogy európai szinten is kampány indult a fogyasztók tájékoztatására és a tévhitek eloszlatására a nagyüzemi állattartással kapcsolatban. A közösség világszinten is a legjobb feltételeket biztosítja a termelő állomány számára, ami nemzetközi viszonylatban már így is rontja az unió versenyképességét. Mint kiderült, az EU belső tojáspiacát csak a vámok a védik, a termelés hatékonysága nem veszi fel a versenyt az olyan riválisokéval, mint Ukrajna vagy az USA.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendezvényen nyitóbeszédet mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is. Elmondta, hogy a szakigazgatás mindig is kiállt a termelők érdekei mellett, és kész az áruházláncokkal szemben is keményen fellépni. Fontos továbbá a fogyasztók hiteles tájékoztatása. Mint mondta, a vásárlók meg kell hogy értsék: ha újabb technológiaváltást kényszerítenek ki, akkor a termelés csökkenni, a tojás pedig drágulni fog, miközben a harmadik országokból származó import - amely sokkal rosszabb körülmények között termelő állományokból származik - bebocsátást követel az EU kapujában.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?