Újabb mentőövet kaptak a magyar borászok: már igényelhető a következő támogatás

Újabb mentőövet kaptak a magyar borászok: már igényelhető a következő támogatás

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt még mindig a pincékben pihen a hazai és az európai uniós borászok készleteinek java, holott lassan megkezdődik a szüreti időszak. A feleslegtől a lepárlóüzemek szabadíthatják meg a termelőket, a válságmentő intézkedésre itthon mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A szakemberek szerint a támogatás 250 ezer hektoliter bor lepárlását biztosíthatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly érvágást jelentett a magyarországi és az európai uniós borágazatnak a koronavírus-járvány, valamint a betegség terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedések zöme. A turizmus és a vendéglátóipar szinte teljes leállása miatt a borászatok egyik napról a másikra veszítették el piacuk jelentős részét, írta meg a Magyar Nemzet. A Borászati Vállalkozások Európai Bizottságának becslése szerint az unió borfogyasztása körülbelül 30%-kal esett vissza a HoReCa (szállodák, éttermek, kávézók) szektor leállása miatt. Értékben a csökkenés még ennél is drasztikusabb. Mivel a szupermarketek jellemzően alacsonyabb kategóriájú borokat árulnak, a bevételkiesés elérheti akár az 50%-ot is. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke szerint a minőségi borokat előállító, vendéglátásba szállító borászatok eladásai akár 60-80%-kal is visszaeshettek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet miatt.

Az el nem adott készletek az idei szőlőszüretre is komoly hatással lehetnek. A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják. A borászatoknak még a szüret előtt mérlegel­niük kell, hogy ezek a tételek eladhatók-e, hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy amíg a múlt évben Magyarorszá maga kezdeményezte Brüsszelben a különböző piacmentő intézkedések - a zöldszüret és a krízislepárlás - bevezetését, az idén a járvány miatt az Európai Unió alanyi jogon biztosítja a tagállamoknak a válságkezelési lehetőségek ezen módoza­tait.

A magyar kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára s alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére

- mondta Brazsil Dávid.

Magyarországhoz hasonlóan az olasz, a francia és a spanyol területeken ugyancsak kezdeményezték a krízislepárlást. Az intézkedés elsődleges célja a piaci nyomás csökkentése a bor- és a szőlőpiacon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben az évben a 2,5 mil­liárd forint forrással tervezett krízislepárlás kínál alternatívát azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek. Brazsil Dávid szerint minden termelő önkéntes alapon vehet részt a programban, az intézkedés egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy mivel a lepárlóknál keletkező alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, ezért az alkoholtermékek piacát nem terheli tovább, ugyanakkor komoly segítséget jelenthet a járvány elleni további védekezésben.

A szakember szerint a lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56-115 forintot fizethet a termelőnek literenként. Egy borászat legfeljebb 2000 hektoliter saját előállítású borral vehet részt a támogatásban. A felső korlát meghatározásával ki lehet szűrni a spekulánsokat és biztosítani lehet azt, hogy minél több kistermelő tudjon élni a válságmentő intézkedéssel. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a borok beszállítására szeptember 25-ig lesz lehetőség.

A HNT számításai szerint a 2,5 milliárd forintos keret hozzávetőlegesen 250 ezer hektoliter bor lepárlását teszi lehetővé. Ám arra egyelőre a terméktanács sem tudja a választ, hogy végül hány termelő, mekkora mennyiségben él a lehetőséggel. A részvételi kedv nagyban függ majd a borászok készleteitől, a kialakuló szőlő felvásárlási és a boráraktól is. Brazsil Dávid szerint az év hátralévő felének forgalma nagyban függ a járványhelyzet alakulásától. A terméktanács a nyári időszakban ­promóciós kampánnyal is igyekszik segíteni az értékesítést.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06