Koronavírus: több tucatnyi külföldi idénymunkás fertőződött meg egy brit gazdaságban

Koronavírus: több tucatnyi külföldi idénymunkás fertőződött meg egy brit gazdaságban

A brit hatóságok lezártak egy gazdaságot Herefordshire térségében, miután az ott dolgozó vendégmunkások közül 73 megfertőződött a koronavírussal. A családi vezetésű vállalkozás Nagy-Britannia egyik legnagyobb brokkoli-, lóbab- és tűzbabtermesztője. A gazdaságban jobbára Kelet-Európából származó idénymunkások dolgoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Malvernhez közeli Mathon településen található az AS Green & Co. gazdasága, ahol több tucat idénymunkás fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és több alkalmazott teszteredménye sem ismert még. A gazdaság 200-nál is több idénymunkást foglalkoztat, akik mind önkéntes karanténba kényszerültek a birtokon felállított mobil otthonokban, írta meg a FarmingUK. A karanténba került munkásokat a Hereford megyei tanács látja el élelmiszerrel és a létfenntartáshoz alapvető fontosságú holmikkal. A tanács azon az állásponton van, hogy még idejében léptek, és a vírust sikerült időben feltartóztatni.

Az AS Green & Co szóvivője elmondta, hogy a gazdaság keményen dolgozó, kulcsfontosságú munkásainak jóléte a vállalat részéről elsődleges prioritást élvez. A szóvivő azt is elmondta, hogy már kapcsolatba léptek az egészségügyért és szociális ellátásért felelős minisztérium (Department of Social Health and Care - DHSC) Public Health England (PHE) nevű szervezetével, és velük, valamint a Hereford megyei tanáccsal együttműködve próbálják meg a koronavírus-járvány elterjedését megakadályozni. Elővigyázatossági intézkedésként a gazdaságban már meg is kezdték a többi kulcsfontosságú alkalmazott tesztelését is, ide értve a vállalat vezetőségét és mindazokat a látogatókat, akik kapcsolatban állnak az AS Green & Co társasággal. Mostanáig az idénymunkásokét leszámítva minden teszteredmény negatívnak bizonyult.

A PHE közölte, hogy a gazdaságban vírus továbbterjedése ellen intézkedések széles körét vezették be, mint például a helyben végzett tesztelést, valamint szociális távolságtartásra és rendszeres kézmosást írtak elő mindenkinek. Katie Spence, a PHE területi egészségvédelmi igazgatója elmondta, hogy a járvány jelenlegi szakaszában várhatóan további eseteknek lehetnek tanúi. A szakember elmondta, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service - NHS) iránymutatásainak megfelelően a koronavírus-fertőzött embereket a PHE arra kérte, hogy hét napig vonuljanak önkéntes karanténba, a velük egy háztartásban élők és közeli kapcsolatban állók pedig 14 napig tegyenek így.

Mivel mostanság egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nagy élelmiszer-előállítóknál járványkitöréseket észlelnek, az a döntés született, hogy a gazdaság minden alkalmazottját le kell tesztelni. Nagy-Britanniában alig három héttel ezelőtt több mint 200 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a 2 Sisters Anglesey-ben található húsfeldolgozójában, és 10 esetet regisztráltak a Tulip West tiptoni üzemében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?