Válaszok a kérdéseinkre: Miért magas a tejföl hazai ára?

Válaszok a kérdéseinkre: Miért magas a tejföl hazai ára?

Takarék Agrár24
A jelentősen emelkedő tejföl árak magyarázatát keresve kiderül, hogy ezt elsődlegesen nem a termelői nyerstej árak növekedése okozza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európában sehol sincs akkora sikere a tejfölnek, mint hazánkban. A magyaros konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, gondoljunk csak a töltött káposztára, a lángosra, a túrós csuszát vagy a túrógombócot pedig már ne is említsük. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a tejföl jelentősen megdrágult: a 2016-os mélypont óta - az AKI PÁIR legutolsó, 2020. májusi adatai alapján - közel 50%-kal emelkedett a tejföl értékesítési ára. Vajon indokolt ez az áremelkedés és a jelenlegi magas árszint a tejföl esetében? Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk körbe több oldalról.

Első körben nézzük meg az áremelkedés okát a nyerstej oldaláról. A tejföl mindenkori havi áralakulásának a nyerstej hazai termelői átlagárához viszonyított arányát vizsgáltuk az AKI PÁIR adatbázisa alapján.

Az ábrán szereplő ár-arány azt mutatja meg, hogy az adott tejföl egységára hányszorosa egy liter tej hazai termelői átlagárának.
Forrás: AKI 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Amint az ábrán is látszik, a korábbi időszakra általánosan jellemző tendencia - gyengülő tejárak esetén az ár-arány növekszik, emelkedő tejárak esetén pedig csökken - 2017-től megtörni látszik, a növekvő tejárak mellett is emelkedett a tejföl ár-arány. A nyerstej oldaláról megközelítve tehát nem tűnik indokoltnak a jelenlegi tejföl árszint, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű.

A tejföl ugyanis - hasonlóan a vajhoz - tejszínből készül savanyítással, a vaj pedig köpüléssel. A hazai tej zsírtartalma európai összehasonlításban alacsony - a hazai tej átlagos zsírtartalma 3,65% körül alakul, miközben az EU átlag 4,1-4,2% - emiatt a hazai feldolgozók alapvetően import tejszínnel dolgoznak, amely elsősorban Németországból és Lengyelországból érkezik. Az elmúlt időszakban növekedett a zsíros tejtermékek (mint például a vaj) iránti kereslet, amely magával húzta a tejszín árát is. A lengyel tejszín ára 2016 második felétől jelentősen emelkedett és azóta is magas árszinten maradt. A hazai fogyasztókat ugyanakkor hátrányosan érinti a forint elmúlt időszakban tapasztalt jelentős gyengülése is, és a két hatás eredőjeként a lengyel tejszín forintban kifejezett ára a 2016-os mélyponthoz képest több mint 40%-kal drágult. Ezek a tényezők pedig amelyek hatással vannak a tejföl árára is.

Forrás: Clal.it, KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A magas tejföl árak ellenére azonban a kereslet idehaza nem csökkent. Ugyanakkor az ár-érzékeny hazai fogyasztók igényeire reagálva egyes gyártók olcsóbb alternatív termékekkel (nevezzük őket tejföl utánzatoknak vagy tejföl-imitátumoknak) jelentek meg a piacon, melyek részben olcsóbb növényi alapanyagokból készülnek. A fogyasztóknak tehát érdemes figyelemmel lenniük termékválasztáskor hogy az olcsóbb termék valóban ugyanazt a minőséget jelenti-e, nehogy a töltött káposzta vagy a lángos elfogyasztása közben érje őket (íz)csalódás.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?