Öröm az ürömben: lesz elég körte idén, de a mérettel akadnak problémák

Öröm az ürömben: lesz elég körte idén, de a mérettel akadnak problémák

agrarszektor.hu
A CSO Olaszország Gyümölcs- és Zöldségszolgáltató Központ (CSO Italy) előrejelzései szerint az európai körtetermelés összesen kb. 2199 ezer tonna lesz idén. Ez mintegy 12%-os növekedés a 2019-es évhez képest, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az európai körtetermelés előrejelzése mintegy 12%-os növekedést mutat az idei évre 2019-hez képest, a termések méretei azonban kisebbek (-4%) a 2015-2018-as átlaghoz viszonyítva. Ennek oka leginkább az időjárásban keresendő, a tavaszi fagyokban, a virágzás alatti esőben és a gyümölcs növekedése során tapasztalható jégesőben. Összességében így is elmondható, hogy jelentős hiány nem várható a körtéből és világszinten stabil, kiegyensúlyozott piac várható idén, írta meg a NAK.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Stabilizálódik a piac Hollandiában

Hollandiában a Conference fajta betakarítása véget ért, a körte a tárolókba került. A mennyiség összhangban van a korábbi becsléssel, a méretek azonban nagyobbak, különösen azon tételek esetében, amiket az augusztus 31-ei héten szedtek. Egyelőre keresleti piac van, és az értékesítési árak folyamatosan esnek; ennek ellenére a kereskedők arra számítanak, hogy a helyzet hamarosan stabilizálódik. A holland Conference körte mellett elérhetőek olyan olasz fajták is, mint az Abate Fetel ('Fétel apát') és a Kaiser ('Császárkörte'), valamint a francia Williams ('Vilmos körte'). Az idei olaszországi körtehiány nem volt olyan súlyos, mint az előző évben, de így is számos - belga és holland - körtével teli kamion indulhatott meg Délkelet-Európába.

Belgiumban kisebbek lettek a gyümölcsök

A belga Conference körte döntő többségét leszedték és betárolták. A koronavírus elleni intézkedéseket betartva minden zökkenőmentesen zajlott, és sikerült időben betakarítani a termést. A tavalyihoz képest nőtt a betakarított mennyiség, méretben inkább kisebb gyümölcsökkel rendelkeznek, de a minőséggel nagyon elégedettek. A körték ugyanis kemények és a sok napsütésnek köszönhetően kimondottan édesek.

Egyelőre keresleti piac van, így a frissen szedett, 55-ös és annál nagyobb méretű termékeket tisztességes áron értékesítik. A 45-ös és 50-es körték ára továbbra is kissé esik, de a kereskedők arra számítanak, hogy a betakarítást és a promóciók indulását követően ismét emelkedni fognak.

Németországban bővült a belföldi kínálat

Jelenleg az olasz körték dominálnak a német piacon, a Santa Maria és a Fétel apát is teret nyert az elmúlt hetekben, ezen kívül a Boscs Flaschenbirnen ('Bosch kobak') és a Vilmoskörte is nagy tételben elérhető. Az olasz körtén túl Törökország és Spanyolország a két nagy beszállító, ők a Santa Maria és a Limonera fajtákat exportálják.

Az import mellett jelentősen növekszik a német Vilmoskörte, Clapps Liebling ('Clapp kedveltje') és Bosch kobak körték kereslete és kínálata. Általában a kínálat elegendő a kereslet kielégítéséhez, ennek ellenére az árakat itt-ott csökkentették a túlkínálat megakadályozása érdekében.

A német termesztésben kiemelkedik a Xenia ('Nojabraskaja') fajta, ráadásul a Boden-tó térségében teret hódít. Míg 2018-ban mintegy 1400 tonnát takarítottak be, 2019-ben a teljes betakarítási mennyiség elérte a 2500 tonnát. Néhány éven belül a cél az, hogy körülbelül 5 ezer tonna regionális gyümölcsöt tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Csökkent a termésmennyiség Olaszországban

Olaszország várhatóan kevesebb körtét fog betakarítani, mint egy átlagos évben. Az átlagos termelés a 2015-2018 közötti időszakban körülbelül 730 millió tonna volt, míg 2020-ban ezt 500-550 ezer tonnára becsülik, ebből átlagosan 145 ezer tonna kerül exportra. A termésmennyiség visszaesése a tavaszi fagyoknak és az alternáriás betegségnek tulajdonítható, de szerencsére az ázsiai márványpoloska idén kevesebb kárt okozott, mint 2019-ben. A betakarítás eredményei jelenleg azt mutatják, hogy a Fétel apát az egyetlen fajta, amely esetében jelentős csökkenést tapasztaltak. 2018-hoz képest mintegy 35%-os csökkenést dokumentáltak, így különösen a 60/65 és 65/70 méretekre várhatóan nagyobb lesz a kereslet októberben. Ami a többi fajtát illeti, a Carmen betakarítása és értékesítése befejeződött, a Santa Maria tételeiből a kisebb (65 alatti) méreteket eladták, a többi nagy részét betárolták, később értékesítik. A Vilmos körte termése jó, mennyiségét tekintve megegyezik a 2016 és 2018 közötti időszak átlagával. A gyümölcsök viszont nagyon nagyok, ami a 70+ méret esetében árcsökkenést prognosztizál. A Császárkörte várhatóan átlagos évet zár.

Az ökológiai termelés az utóbbi években sokat fejlődött, és az olasz statisztikai adatok szerint jelenleg az össz-olasz termésmennyiség 5-6%-át, vagyis mintegy 40 ezer tonnát teszi ki, melynek már a 25%-a exportra kerül.

Spanyolországban nőtt az igény a csomagolt körte iránt

Az észak-spanyol Leidában a Limonera fajta értékesítése július 22-én kezdődött, az első Conference körte augusztus 31-én érkezett meg, és a Blanquilla fajta várhatóan szeptember 15 körül kerül a polcokra. Így a szezon a tavalyival nagyjából egy időben kezdődött. A tavasszal regisztrált heves esőzések miatt az idei termésmennyiség a fajtától és a termőterülettől függően kb. 4-5%-kal csökken. Összesen így 300 ezer tonna mennyiség várható.

A Conference körte méretben kisebb lesz, a Limonera körte az előző évekhez hasonló kaliberű. Jelenleg nagyobb a kereslet a vártnál, és a kereskedők abban bíznak, hogy szeptember harmadik hetétől ez csak növekedni fog, amikor a csonthéjasok szezonja nagyjából véget ér. Szembetűnő a koronavírus-járvány hatása a körtefogyasztásra Spanyolországban. A spanyol leállás óta a körte fogyasztása jelentősen megnőtt, különösen a csomagolt körte esetében. A kereslet annyira megnőtt, hogy gyorsan kiürültek a készletek és a nyári szezont így a szokásosnál több mint egy hónappal korábban zárták. Az ágazat így optimista az új szezon kapcsán.

Ígéretesnek tűnik a szezon Dél-Afrikában

Késhet a szezon, mert még nem érték el a teljes virágzást a korai fajták, mint a Bon Cretien ('Szent Márton körtéje), a Vilmoskörte vagy a Bartlett, és kedvezőtlen volt a tél a Forelle fajta számára. A piacon most elsősorban olyan korai piros körtéket igénylik, mint a Rosemarie, a Flamingo, a Cheeky vagy a Celina. A kereslet változása miatt a Beurré Bosc körtefajtát sorra eltávolítják az ültetvényekből, de a fent felsorolt virágzásban lévő fajtákra is hasonló sors vár. Jelenleg a Fétel apát körte a legnépszerűbb fajta dél-afrikában. Kicsit nehezebb termeszteni, de az összes többi fajtát felülmúlja termésátlagban.

A dél-afrikai körte kb. 40%-át exportálják, a fennmaradó 60%-ot a feldolgozóipar veszi fel, melyből főként szárított gyümölcsök, aszalványok és konzervipari termékek, befőttek készülnek.

Kevesebb lett termés Kínában, de nyugodt a piac

A gyümölcs nagy részét már betakarították és betárolták. Az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, és ennek következtében több fajta esetében is terméskieséssel számolnak. A Crown fajta betakarított mennyisége mintegy 70%-kal csökkent.

Ami a belföldi értékesítést illeti, az alacsonyabb volumen miatt a felvásárlási ár magasabb, mint a korábbi években, így a kiskereskedelmi ár is emelkedett. A fogyasztás azonban alacsonyabb a szokásosnál, ezért a helyi piacon az értékesítés lassabb. Általában a mennyiség csökkentése nem okozott hiányt, ezért a piac viszonylag nyugodt.

Ami az exportot illeti, az értékesített volumen fokozatosan visszatér a normális szintre. Ez az első év, amikor a kínai körtét Brazíliába is exportálják. Tervezték a körte-export bővítését, de a koronavírus megnehezítette a kapcsolatfelvételeket, így egyelőre elhalasztották az exporttárgyalásokat.

Növekszik a bio körte kínálata az Egyesült Államokban

A betakarítás augusztusban kezdődött a Bartlettel, így egy héttel korábban kezdődött a szezon a megszokotthoz képest. Az Anjou betakarítása szeptember elején kezdődött. Az ország északnyugati körte-kínálata kb. 2,1%-kal nőtt. A gyümölcsök méreteire nincs panasz, és látszólag sok gyümölcs van a fákon.

Növekszik az ökológiai gazdálkodásból származó, azaz a bio körte aránya az Egyesült Államokban. A körte iránti kereslet stabil, a szállítások száma mintegy 24%-kal nőtt. Július környékén a kereslet értékben 2%-kal esett vissza, de ez részben a volumen visszaesésének tudható be. A koronavírus miatt nagyobb az igény a csomagolt körtére, de gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: az elérhető kínálat 25%-a már csomagolva kerül a polcokra.

Jelenleg is jó a kereslet a kaliforniai Bartlett és Bosch kobak körte iránt, ezen a héten pedig a Comice, a French Butter és a Seckel fajták következnek. A szüret a szokásosnál egy héttel később kezdődött. A termésmennyiség valamivel kisebb, ami magasabb árakat eredményezhet.

Először termesztettek új körtefajtát Ausztráliában

A termelők Ausztrália szerte elkezdték ültetni az első QTee körtefákat, amely egy új aromás vörös körte. A kertészeti fajtakezelő ausztrál cég (HBMA) rendelkezik a fajtára vonatkozó tulajdonosi jogokkal és termesztéshez szükséges engedélyekkel. A QTee fajta egyébként eredetileg Norvégiából származik.

A Hort Innovatio legfrissebb adatai szerint (2019 június) Ausztrália teljes körtetermelése kissé csökkent. A mennyiség 4%-kal, 114 496 tonnára csökkent, de az érték 115,4 millió AUD-ra (70,9 millió euróra) nőtt. Az export volumene tekintetében is 26%-os a csökkenés (9190 tonna), ez értékben pedig 16%-kal, 16,4 millió AUD-ra (10 millió EUR) esett vissza. Az adatok alapján Új-Zéland (26%) és Indonézia (17%) volt a legnagyobb exportpiacuk. Az áruforgalmazásból az is jól látszik, hogy átlagosan a teljes termelésük 34%-a feldolgozásra kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?