Ne csak termeld, add is el: Az élet vize - rövid Whisky történelem

Ne csak termeld, add is el: Az élet vize - rövid Whisky történelem

Takarék Agrár24
A whiskyről valószínűleg sokaknak az egykor Magyarországon is rendkívüli népszerűségnek örvendő Dallas című sorozat egyik főszereplője, Jockey Ewing juthat eszébe, aki egyébként helytelenül, vizespohárból fogyasztotta a népszerű italt. Annak, hogy az Agrár24 blog hasábjain miért írunk róla, alapvető oka az, hogy a világ legnagyobb területen termesztett gabonáit használják fel a nedű készítéséhez, ezáltal szorosan kötődik a mezőgazdasági termeléshez. Bejegyzésünkben az ital felfedezését, fogyasztási trendjeit igyekszünk tömören bemutatni olvasóinknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tény, hogy a whisky fogyasztásról valóban sokaknak az idősebb Ewing fivér jut eszébe, azonban feltehetően az italt többek Skóciából eredeztetnék. Ellenben utóbbi a szakirodalom szerint helytelen megállapítás, ugyanis a nedűt először egy muszlim alkimista állította elő, ő első feljegyzéseiben aqua vitae-nek ("az élet vizének") nevezte el. Az első írásos feljegyzés whisky típusú szeszes italról a 15. század végéről, Skóciából származik. Ez azonban ez még nem ugyanazt jelentette, mint napjainkban. A szerzetesek által lepárlással készített ital inkább hasonlított whiskylikőrre, tekintve, hogy többek között levendulát és mézet adagoltak hozzá az élvezhetőbb íz elérése érdekében. Ez a stílusgyakorlat a 18. század végéig megmaradt, amikor is elérkezünk az ital világszerte népszerűvé válásához. Ekkortájt kezdődött el ugyanis a kereskedelmi lepárlás Írországban és Skóciában. Egy óceánnal odébb, a mai Amerikai Egyesült Államok területén amerikai és kanadai telepesek (akik jórészt holland és német bevándorlók voltak), egészen egyedi lepárlási technikákat fejlesztettek ki, aminek eredményeként az 1700-as évek végén megszületett Kentucky államban bourbonnek keresztelt ital. Az ital népszerűségét elősegítette az 1880-as évek végén pusztító filoxériavész, ekkor jelentősen megugrott a whisky értékesítésének volumene. Az 1920 és 1933 között fennálló szesztilalmat (hivatalosan) megszenvedték a whiskyt lepárlók is, azonban 1964-re elérkezünk odáig, hogy az USA kongresszusa a bourbont Amerika hivatalos szeszes italának nyilvánítja. Ázsia keleti csücskében is népszerű a whisky készítés gyakorlata: 2015-ben a világon először egy japán whisky kapta a világ legjobb whiskyje elismerést.

A tíz legnagyobb whisky fogyasztó nemzet listáját a franciák vezetik, a maguk évi 2,15 liter/fő nagyságrendű fogyasztásával, azonban a listán találunk még egy meglepő szereplőt is, ő pedig India. Egy főre vetítve 1,24 liter whiskyt fogyasztanak évente, ami közel fele a franciának, azonban vegyük figyelembe, hogy közel 1,3 milliárdan élnek Indiában, ami a világ legnagyobb fogyasztóivá sorolja őket. Furcsának tűnhet, hogy egy olyan viszonylag szegény ország, mind India miért szerepel ilyen előkelő helyen ezen a listán, ennek az okát az ország történelmében és egy ügyes üzleti fogásban kell keresni. A 19. század végén a britek ugyanis gyarmatosították Indiát, s szerették volna elfogadtatni Indiában az ő szeretett "Scotch"-ukat. Eleinte ellenállásba ütköztek, hiszen a helyiek az általuk eddig is kedvelt italokat részesítették előnyben. Ezért a britek létrehoztak egy bizottságot, mely készített egy tanulmányt a whiskyről, amiben kihangsúlyozták rendkívüli minőségét, s tökéletesnek ítélték kiemelkedő társadalmi eseményeken való "koccintáshoz". Idővel ezt az Indiaiak elfogadták, s az országuk legnagyobb mennyiségben fogyasztott égetett szeszesitalává vált.

A szeszes italok, ahogyan más egymással helyettesíthető termékek, versenyeznek a fogyasztókért. Mégis ebben a versenyben a whisky mindig is különleges helyet foglalt el. Ennek számos oka van. Minden szeszes ital eredete több száz évre nyúlik vissza, azonban a whisky-é nyúlik a legrégebbre. A gyártási folyamat kombinációjával (s a fahordós érleléssel) aromák végtelen kombinációja érhető el, így az innováció határai messze kitolhatók. S ami még fontosabb, a whiskyt (legalábbis e sorok írója szerint) mindig is az italok királyának tartjuk, továbbá közel biztosra vehető, hogy többen hallották már a világon a skót whisky kifejezést a burgundi vörösnél.

Felhasznált források: Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus (HVG kiadó, 2019), https://www.thenewsminute.com/article/fascinating-history-behind-indias-love-scotch-whisky-120976 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?