Nagy a baj a francia borokkal: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Nagy a baj a francia borokkal: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

MTI
A francia borok és szeszes italok exportja 2021 első felében kiemelkedően magas volt, és több piacon is meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, az idei bortermelés azonban az áprilisi fagyok és a heves nyári esőzések miatt várhatóan rekordalacsony lesz. A még mindig bizonytalan nemzetközi helyzetben a francia borok és szeszes italok exportja az első fél évben 42,8 százalékkal megugrott (2020 első fél évéhez képest), 7,25 milliárd eurót ért el - olvasható a francia exportőrök szövetségének (FEVS) közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez látványos javulás, de erősen viszonylagosan kell kezelni, mert a 2019-es évhez képest csak 8,6 százalékos a növekedés - tette hozzá a szervezet, emlékeztetve arra, hogy 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt egymást követték a lezárások, a bárok és éttermek bezárása, és a légiforgalom hirtelen leállása. A közleményből viszont az is kiderül, hogy a 2019-es forgalomhoz képest mért javulás mennyiségben is 3,4 százalékos emelkedést jelent. Nicolas Ozanam, az FEVS igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: nehéz egyértelmű következtetéseket levonni ebből a növekedésből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyrészt mert az első fél évben, 2021 márciusában felfüggesztették a francia borokkal szembeni amerikai szankciókat, másrészt pedig a piacok újranyitásának időszakát éljük. A francia borok elsőszámú piaca továbbra is Észak-Amerika 2,3 milliárd eurós forgalommal Ázsia és az uniós tagállamok előtt, amelyek 1,7 milliárd eurót termeltek. Mindkét piac bővült, miközben az Egyesült Királyság felé stabil maradt a francia export, 679 millió eurós forgalommal. Az amerikai szankciók felfüggesztése César Giron, az FEVS elnöke szerint nem oldja még meg a problémát. 

Véleménye szerint elengedhetetlen lenne, hogy Franciaország és az Európai Unió haladéktalanul és véglegesen megoldja a konfliktusokat, mert a borkereskedők nem tudnak úgy dolgozni, hogy közben Damoklész kardját érzik a fejük felett. Az áprilisi "katasztrofális fagyok" és a heves nyári esőzések miatt a szakemberek attól is tartanak, hogy rekordalacsony lesz az idei bortermelés: az agrártárca előzetes becslései szerint idén 24-30 százalékos csökkenés várható a tavalyi évhez képest, az idei termelést 32,6 és 35,6 millió hektoliter közé várják. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A várható deficites szüret pedig nem túl kedvező az export lendületének megtartásához  

- vélte az FEVS vezetője, aki szerint a világkereskedelmet ráadásul logisztikai problémák is nehezítik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?