Íme, a nyári razzia első eredményei: durva, mennyi lejárt élelmiszert talált a hatóság

Íme, a nyári razzia első eredményei: durva, mennyi lejárt élelmiszert talált a hatóság

agrarszektor.hu
Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a hatóság irányításával. A júliusi első időszakban összesen 2 338 ellenőrzésre került sor. 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1 170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih szokásos nyári ellenőrzése a turisztikai szempontból frekventált helyeken, továbbá a rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre fókuszált. Ezen belül kiemelt figyelemben részesült a büfé-kocsik és mozgó vendéglátók tevékenysége, valamint az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése. Az ellenőrzött napközis táborokban élelmiszer-biztonságot érintő súlyosabb probléma nem merült fel - olvasható a Nébih oldalán. A július 1-jétől 31-ig tartó első időszakban 8 439 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A vezető hibaok idén is a lejárt termékek forgalmazása, de a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva ritkábban fordult elő. Az összes ellenőrzött tétel 5,2%-át, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból. A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést, 196 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, utóbbit összesen 13 415 384 Ft értékben.

A vendéglátó tevékenység ellenőrzése során az allergénekre vonatkozó fogyasztói tájékoztatás hiánya főleg a kisebb vendéglátóhelyeken, büfékben, lángost árusító helyeken, illetve a fagylaltozókban figyelhető meg. Az úgynevezett helyettesítő termékek használata elsősorban a lángost árusító helyeken gyakori. Ezzel együtt rendszeresen előforduló hiba, hogy az étlapon "tejföl" szerepel, azonban az ételre már növényi alapú termék kerül. A pizzériák esetében szintén tapasztalható ugyan ez a félrevezető gyakorlat: növényi alapú sajtkészítményeket használnak feltétként, ugyanakkor az étlapon a "sajt" megnevezés szerepel, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

A zöldség-gyümölcs minőségellenőrzések alkalmával eddig főleg jelölési hibák és minőségi kifogás fordult elő, de ismeretlen eredetű, nem nyomon-követhető termékek miatt is intézkedniük kellett a szakembereknek. Néhány esetben a forgalmazói regisztráció hiánya is előfordult. A borászati termékek és alkoholos italok helyszíni ellenőrzése során alkoholtartalom eltérés nem fordult elő. Lejárt minőségmegőrzési idejű alkoholos italt is csupán egy esetben találtak az ellenőrök, továbbá egy-egy jelöletlen bor és pálinka tételt kellett kivonni a forgalomból.

A részeredmények alapján a higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban, viszont kevesebb nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hibát tártak fel az ellenőrök. A kánikulára tekintettel a szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc biztosítására, amellyel már mostanáig több probléma adódott a tavalyinál. A nyári szezonális élelmiszerlánc- ellenőrzési időszak augusztus 20-ig még országszerte tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?