Sokkoló hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Sokkoló hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az európai kávézók és magyarországi kávézóknek és éttermeknek azt kellett tapasztalniuk az utóbbi időszakban, hogy a kávé folyamatosan és lendületesen drágul, mi több, a jelenség pedig már a fogyasztókat is elérte. A szakértők szerint ez a trend a közeljövőben sem fog változni, sőt, attól lehet tartani, hogy a helyzet akár sokkal rosszabbra is fordulhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napokban fontonként (0,45 kilogramm) 2,35 és 2,40 dollár között ingadozott a kávébab világpiaci ára. Ez azt jelenti, hogy átmenetinek bizonyult a vietnámi esőzések, valamint az ugyancsak csapadékosabbra forduló brazíliai időjárás miatti árcsökkenés. A kávébab jegyzése ugyanakkor azóta még nem érte el a múlt heti 2,4295 dolláros árat, amely egyébként hathavi csúcsot jelentett - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az arabica kávébab azonnali és határidős eladási árai a New York-i Interkontinentális Tőzsdén, az ICE-n alakulnak ki. Az ottani ár, az úgynevezett C ár határozza meg az arabica kávé globális átlagárát.

A kereskedők szerint a fentebb említett esőzéseknek elviekben valóban árcsökkentő hatásuk lehet, mivel csillapítják az aggodalmakat, hogy a korai virágzás után nem lesz elegendő nedvesség a kávé rügyeinek és bogyóinak fejlődéséhez. Ráadásul a tőzsdei készletek növekedése ugyancsak ármérséklő hatású. Az ICE által hitelesített arabicakészlet augusztus 29-én 663 874 zsákot tett ki, azaz szépen visszapattant az augusztus 15-i 571 580 zsákos, 23 éves mélypontról. A kávéval a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019 májusában egyébként fontonként 0,85 dolláron kereskedtek, ami 2004 óta a legalacsonyabb szint volt, az év végére viszont az ár 1,25 dollárra emelkedett.

Mivel azonban a világ fő termelőjének számító Brazíliában 2021 júliusában súlyos fagyok voltak, gyakorlatilag két éjszaka alatt 2,5 dollárig ugrottak fel az árak. Idén júliusban a jegyzés már elérte a 2,6 dollárt is, ám augusztus elején végül 2,16 dollárra esett vissza. Az elemzők szerint most az ellenállásként azonosított 2,4 dolláros árküszöböt kell figyelni, ha ezt a szintet tartósan áttöri a jegyzés, borítékolható a további dinamikus emelkedés.

Markáns eltérések a mennyiségi előrejelzésekben

Az árak alakulása a termés mennyiségétől is függ, ám az idei brazíliai termésre vonatkozó előrejelzések jelentősen eltérnek egymástól. A Safras & Mercado tanácsadó cég 61,1 millió zsákot vár. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) viszont 64,3 millió zsákra becsüli a termést. Ezzel szemben a brazil kormány sokkal szkeptikusabb, csupán 53,4 millió zsákot vár. Ez viszonylag kevésnek számít. A Safras & Mercado legutóbbi felmérései szerint a brazil kávészüret mintegy háromnegyedét július 26-ig betakarították. Egy évvel ezelőtt ilyenkor már 77%-nál tartottak, az ötéves átlag pedig augusztus végén 80% volt. A brazil kávétermesztők ugyanakkor arról számoltak be, hogy a termés mennyisége alacsonyabb a vártnál, ami megerősíti az idei kávétermésre vonatkozó meglehetősen pesszimista előrejelzéseket.

Európában is megugrottak a fogyasztói árak

Az elmúlt hónapokban a kávé ára Európa-szerte és idehaza is emelkedett. Bár sok helyütt a kávézók eleddig meglehetősen visszafogottan mertek csak árat emelni, szakértők szerint ebben hamarosan változás állhat be. A kávézók többségének ugyanis az utóbbi időben meglehetősen csökkent az árrése. A szakértők szerint Magyarországon is érezni lehet majd a további világpiaci áremelkedés hatásait, mivel hazánk rengeteg brazil kávét importál. Ez még akkor is így van, ha Brazília már nem olyan egyeduralkodó a piacon, mint amilyen korábban volt. Azonban az kétségtelen, hogy dél-amerikai ország továbbra is meghatározó trendteremtő maradt, amely képes meghatározni, milyen irányba tartsanak az árak. Ráadásul a kedvezőtlen éghajlati jelenségeken túl a megnövekedett kereslet, valamint a geopolitikai feszültségek és a világjárvánnyal kapcsolatos logisztikai problémák is alaposan hozzájárultak az elmúlt két évben a magasabb nagykereskedelmi árakhoz.

Az erős dollárnak is köze van a magasabb árakhoz

Mindeközben a világ legnagyobb robustaszállítójaként ismert Vietnám készleteit is kisöpörték, s a délkelet-ázsiai ország termelése várhatóan 2022-23-ban is csökkenni fog. A kereskedők szerint ugyan a hétvégi esőzések valamelyest Vietnámban is javíthatják a terméskilátásokat, de valószínűleg nem tudják teljesen elhárítani a nyári extrém száraz időjárás által okozott károkat.

Mivel az ICE-n a kávé tőzsdei árát dollárban határozzák meg, a gyenge euró és forint is negatív hatással van az európai és az itthoni fogyasztásra, ráadásul a vállalkozások munkaerőhiányról is panaszkodnak. Ezek a tényezők pedig arra kényszerítik az üzemeltetőket, hogy költségeik egy részét áthárítsák a vásárlókra, illetve hogy kezdjenek el megbarátkozni az alacsonyabb árréssel bizonyos termékek esetében.

A határidős szerződések fogják vissza az áremelkedést

A fogyasztók szerencséjére az áremelkedést előidéző tényezők nem egyformán hatnak a termesztőkre, attól függően, hogy milyen szerződéssel rendelkeznek, és milyen fajtát termesztenek. A legtöbb termesztőországban a kisbirtokosok többsége számára a bevételek inkább a határidős szerződések áraival korrelálnak, hiszen sok gazdálkodó a világjárvány kitörése előtt határidős szerződéseket kötött a multinacionális cégekkel, ezért most nem tudnak profitálni a magasabb árakból.

Nőttek azonban a munkaerőhiány miatt is a gazdák költségei, különösen Latin-Amerikában. A világ harmadik legnagyobb kávétermelőjének számító Kolumbia egyes részein a munkabérek csaknem megduplázódtak. Egy kávészakértő szerint a kolumbiai kisgazdaságok tulajdonosai inkább elszegődnek kávészedőnek, ahelyett, hogy a saját földjeiket művelnék. A magasabb üzemanyagárak ugyanakkor elsősorban a nagy gazdaságokat sújtják, mivel ezek jellemzően erősen gépesítettek.

A gyengébb termés sokszor csak ürügy az áremelésre

A gazdák termelési költségei a műtrágyamizéria miatt is emelkednek. A nitrogénműtrágya előállításához tudniillik földgázt használnak, és Oroszország a vezető műtrágyaexportőr. Egy londoni kereskedő szerint a legnagyobb félelem, hogy Oroszország leállítja az exportot, egyelőre nem vált valóra. A kereskedelmi adatok minimális fennakadást mutatnak az Oroszországból Brazíliába irányuló exportban.

Az említetteken túl további gondot okoznak a globális szállítási és ellátási láncok fennakadásai, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és a rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozott az utóbbi időben - mondta korábban Nezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonosa, kávépörkölő mester, hozzáfűzve, hogy a tőzsdén a világ kávétermelésének a tízszerese fordul meg, és sokszor előfordul, hogy a kikötőben állnak a szállítmányok, és várják, hogy adják-vegyék őket. Így az, hogy idén kevesebb lesz a termés, sokszor inkább csak ürügy az áremelésre, mert amit a tőzsdei ármozgásokon látunk, az nem biztos, hogy tükröződik a valós mennyiségben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?