Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló szilva

agrarszektor.hu
Lengyelországban rövid idő alatt hatalmasat esett a Herman korai szilva ára a piacokon. Úgy tűnik tehát, hogy a tavalyi piaci helyzet ismétli önmagát. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezen a héten, július közepén jelent meg a belföldi termésű szilva a lengyel nagybani piacokon, bár a szezon ilyen korai szakaszában még kis volumennel és igen korlátozott fajtaszortimenttel. És bár még az idény legelején járunk, máris jól látható árnyomás nehezedik a belföldi gyümölcsre, azaz meg fog ismétlődni a 2022-es szezonban kialakult piaci helyzet - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A korai szilvafajták termesztése egyáltalán nem egyszerű mutatvány: az ilyen fajták hozamai általában alacsonyabbak, ráadásul a gyümölcsök beérése egymástól igen eltérő, még akkor is, ha azonos napfénymennyiség éri őket. Másrészt viszont mondani sem kell, hogy igen csábító a koraisággal együtt járó magas ár, és a remélt magas haszon. Elvben legalábbis így kéne működnie a piacnak, a gyakorlat azonban idén is egy kicsit más: a július elején a piacokon csak mutatóba megjelent Herman fajta nagybani ára még a 8-12 PLN/kg (670- 1000 Ft/kg) sávban mozgott, ám ezt követően július derekán egy drasztikus áreséssel 4-6 PLN/kg (335-500 Ft/kg) közé zuhant. Ez mindössze 2,5 PLN/kg (210 Ft/kg) körüli termelői árat jelent.

Mi lehet az oka a hirtelen áresésnek?

A lengyel elemzők szerint az árnyomás egyik forrása a viszonylag nagy mennyiségű import szilva, ami elsősorban Szerbiából behozott Cacańska Rana fajtát jelent, ami a Bronisze nagybani piacon jelenleg 5,5 PLN/kg ( Ft/kg) körüli áron cserél gazdát. A másik probléma a relatíve alacsony kereslet a szilva iránt, ennek oka pedig a viszonylag olcsó cseresznye és a kifejezetten olcsó málna piaci jelenléte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?