Hihetetlen, de igaz: ezért kerül most ilyen sokba a szilva a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ezért kerül most ilyen sokba a szilva a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Egyre jobban beindul a lengyel szilvaszezon, de a kései fajták piacra jutásával bekövetkező csúcsig még van egy kis idő. A GUS előrejelzése szerint a tavalyinál egyértelműen kevesebb szilva várható az idén, és minden valószínűség ez a volumencsökkenés a kései fajtáknál is jelentkezni fog.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez pedig nagyon is jól látszik a kereslet-kínálat némileg felborult viszonyában: jelentősen nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és különösen igaz ez a feldolgozóipari igényekre. Olyannyira rossz a helyzet a feldolgozók szempontjából, olyannyira nehézkes az alapanyag beszerzése, hogy egyes üzemek az idei évben teljesen fel is hagynak a szilva feldolgozásával. És ez nem regionális probléma, Lengyelország minden területéről érkeznek ilyen hírek, ami világosan meg is jelenik az árak alakulásában - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még augusztusban is, a felvásárlási kampány legelején sok felvásárló a 2022-es árakhoz hasonlóan 0,5-0,6 PLN/kg (43-52 Ft/kg) közötti ajánlatot tett az ipari szilvára. Ez azonban gyorsan 0,8 PLN/kg (70 Ft/kg) környékére emelkedett, de most már 1-1,5 PLN/kg (85-130 Ft/kg) között alakul, és a kínálat nem növekszik jelentősen. A frisspiacon elsősorban az árak stabilitását kell kiemelni: szó sincs arról, hogy a 2022-es szezonhoz hasonlóan a nagy kínálati nyomás miatt az árak bezuhannának. Tavaly az étkezési szilva ára 1 PLN/kg (85 Ft/kg) körül kezdődött, a maximális ár pedig 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg). Az idei, 2023-as évben az ár 2,5 PLN/kg (215 Ft/kg) szintnél kezdődik, de minőségi áru esetén inkább 3-4 PLN/kg (255-345 Ft/kg) között alakul, ami csaknem duplája a tavalyi átlagos árszintnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?