Új megújulóenergia-átvételi rendszer: már dolgoznak rajta!

agrarszektor.hu
Az állam mintegy 20-30 milliárd forintot spórol a kötelező áramátvétel rendszerének átalakításán - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a Gazdasági Rádiónak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kötelező áramátvételi tarifarendszer átalakításának része, hogy 2030-ig az áramtermelésben 15-20 százalék lesz megújuló energia, a hőellátásban viszont elérhető a 40-45 százalék is. Eredetileg a megújuló energiák támogatása volt a cél, csak időközben a gázüzemű erőművek is bekéredzkedtek a rendszerbe, plusz a rossz hatékonyságú biomassza felhasználás is rontotta az energiahatékonysági szempontokat, miközben az állami támogatás nem jutott el a fogyasztókig.

Júliustól a földgáz alapú energiatermelőknél megszűnik a kötelező átvétel a megemelt áron. A még meg nem térült beruházásoknál az állam ugyanakkor júliustól is vállalja az áram átvételét. A rendszert továbbra is az áramtarifákon keresztül tartják fenn, de az eddigieknél 20-30 milliárd forinttal kevesebb pénzből.

Közben az új megújulóenergia-átvételi rendszeren is dolgoznak, mely szerint a 10 megawattnál nagyobb teljesítményű, erdei tűzifát elégető biomasszaerőműveket nem lehet létrehozni, kivétel, ha lakossági hőt állít elő az adott erőmű, mert akkor 20 megawatt a teljesítmény határa. 20 megawatt fölött mezőgazdasági mellékterméket kell felhasználni ahhoz, hogy támogatást kapjanak.

Európai uniós kötelezettség, hogy az üzemanyagokba 10 százalékban megújuló energiát keverjenek 2020-ig. A kormány ugyanakkor nem szeretné azt, ha 2-3 multinacionális cég látná el az országot, hanem helyette hazai kis- és középvállalkozások létesítenének üzemeket, amelyek részben mezőgazdasági melléktermékeket használnának fel, és a felhasználás is idehaza történne, többnyire a városi tömegközlekedésben.

Egy-két évtizeden belül ugyanakkor oly mértékben beszűkül az élelmiszerellátáshoz szükséges földterület mennyisége, hogy az Magyarországon is veszélyezteti az ellátását. Ráadásul a bioüzemanyag előállításához is energiát használnak fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?