Őrület, milyen hagymafeldolgozó épül: ettől leesik az állad

Őrület, milyen hagymafeldolgozó épül: ettől leesik az állad

agrarszektor.hu
Nagy váltásra készül a holland Waterman Onions: hamarosan teljesen energiasemlegessé fognak válni. A tízezer napelemmel, hőszivattyú, szélerőmű és elektromos járművek mellett növényvédelmi robotok is segítik a 250 hektáron folyó organikus termesztést és a feldolgozást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia középső részén, Flevoland tartományban 250 hektár organikus művelésű területen gazdálkodik a Waterman Onions, melynek célkitűzése, hogy hamarosan teljesen energiasemlegessé váljon, azaz kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon - olvasható a FruitVeB oldalán. Ebben a holland tartományban a legnagyobb az organikus művelésű területek aránya, de Erik Waterman cége ezen felül is a fenntartható élelmiszer-előállítás egyik mintaprojektje szeretne lenni. Ennek érdekében együttműködést kötöttek az Andela Techniek céggel, akik autonóm gyomirtó robotot bocsátottak rendelkezésükre, amelynek teljesítményét folyamatosan értékelik. A hagymafeldolgozó üzem energiaellátását tízezer napelem és egy szélerőmű segíti, a szárító pedig több nagy teljesítményű hőszivattyúval üzemel. A gazdaság belső logisztikai gépparkja teljes egészében elektromos hajtású járművekkel történik, de a termékek üzemen kívüli szállítására hamarosan üzembe áll első 100%-ban elektromos kamionjuk is. A sült burgonyát előállító McCain céggel közösen vízi szállítási útvonalat alakítottak ki Vlissingen, Rotterdam és Lelystad között, amivel a közúti forgalomhoz képest évente 3 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?