Új műtrágyákkal tarolná le a piacot a magyar cég: ez sok mindent megváltoztathat

Új műtrágyákkal tarolná le a piacot a magyar cég: ez sok mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
Óriási pazarlás folyik az élet sok területén, és ez bizony a mezőgazdaság egyes ágazataira, például a műtrágyaszektorra is igaz. Márpedig luxus lehet az, hogy a drasztikus áremelkedések és infláció mellett a kijuttatott anyagoknak több mint a fele „megy a levesbe”. Erre erősítettek rá a szakértők az AltoTerra sajtótájékoztatóján, Kecskeméten. A környezetvédelem és a fenntarthatóság szintén a mindennapjaink részévé vált, kérdés, hogy vajon ez hogy tud megmutatkozni a műtrágyagyártás és használat során? A szakértők erre a kérdésre is megadták a választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Patyi Roland, az AltoTerra ügyvezetője egy érdekes, ám annál elgondolkodtatóbb tényt közölt, miszerint mintegy 440 milliárd forintot lehet bukni műtrágyázáskor évente - ez pedig a jelenlegi helyzetben nagy gondot jelent. A földekre kijuttatott anyagokból nagyjából 40%-ot tudnak mindössze felvenni a növények, a többi kárba megy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben a válságos helyzetben, mikor ennyire mennek felfelé az árak és súlyos infláció is sújt minket, ez nagy luxus. Lényegében 440 milliárd forintot csak úgy otthagyunk a földeken. A célunk az, hogy ezt csökkenteni tudjuk. Az ágazat folyamatosan újabb változásokkal néz szembe. Ahhoz, hogy ezeken a kihívásokon eredményesen lehessen továbbjutni, a legcélravezetőbb eszközöket kell keresni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előadások során elhangzott, hogy egyfajta forradalom is zajlik a földeken, hiszen sikerült olyan termékeket kifejleszteni, amelyek amellett, hogy beleilleszthetők a zöld elvárásokba, olyan eredményeket lehet velük elérni, amire évtizedek óta nem volt példa. A foszforműtrágyázásban újításnak számít az, hogy már létezik olyan termék is, ami a talajban nagy felületet képez, aminek köszönhetően a talajban található pozitív töltésű kationok nem a foszforhoz, hanem az adott termék molekulájához csatlakoznak. A foszfor molekula szabadon marad, felvehetővé válik a növény számára. Ez pedig nemcsak a műtrágyával kijuttatott foszfort, de a talajban található, természetes módon feltáródó foszfor molekulákat is megtartja felvehető formában a növény számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás nem volt túl kegyes a termelőkkel idén, és az igazsághoz hozzátartozik az, hogy eső nélkül a műtrágyák sem kellően hatékonyak. Ezért is szükségesek a fejlesztések, hogy minél nagyobb arányban tudják felvenni a növények a szükséges anyagokat és hasznosítani is tudják azokat. Az eddig említett problémákat tehát meg kell látni és megoldásokat kell találni a gyártóknak és a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?