Érik a műtrágya-krízis Európában: erre jobb, ha minden magyar gazda felkészül

Érik a műtrágya-krízis Európában: erre jobb, ha minden magyar gazda felkészül

Nem rendeződött az európai műtrágyagyártás helyzete az elmúlt hetekben: a magas földgáz- és energiaárak továbbra is súlyos döntések meghozatalára kényszerítik a gyártókat. Vannak, akik teljesen leállították a termelésüket, mások csak a gyártási kapacitást csökkentették, megint mások külföldi műtrágyákkal próbálnak kereskedni, hogy legalább a forgalmazást fenntartsák. Mindeközben nyitott kérdés, hogy lesz-e hiány az egyes műtrágyákból - mondta el az Agrárszektornak Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy jelentős visszaesés figyelhető meg mind a kereslet, mind pedig a kínálat oldaláról, ami előbb-utóbb az árakban is megmutatkozhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még mindig a megnövekedett árak határozzák meg az európai műtrágyagyártást: nemcsak a földgáz kerül az egy évvel ezelőtti árszint többszörösébe, de az előállítási költségek is jócskán megemelkedtek. És ha ez önmagában nem lenne elég probléma, folyamatosan állnak le az európai nitrogénműtrágya-gyárak - fejtette ki az Agrárszektornak Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember elmondta, hogy vannak olyan üzemek, amelyek már régóta zárva vannak, ahogy olyanok is, amelyek csak a közelmúltban álltak le, illetve akadnak olyanok is, amelyek ugyan nem álltak le, de csökkentett kapacitással dolgoznak. Az első csoportba tartozik Horvátország, ahol több műtrágyagyár már hónapok óta áll, de hasonló a helyzet a romániai, a litván és a lengyel üzemeknél is. A magyar gyártó kereskedő cégei is külföldről szereznek be műtrágyát, hogy ha már az előállítás szünetel is, legalább kereskedni tudjanak. A szlovákiai gyár karbantartás miatt áll éppen, de csökkentett üzemmel fog újraindulni, azt pedig nem lehet tudni, hogy az ukránok mennyi gázt fognak tudni beszerezni a műtrágya gyártásukhoz.

Akik Európában nitrogénműtrágyát állítanak elő, azok jó része áll

- mutatott rá Balássy Ákos.

A szakember beszélt arról is, mivel a gyártóknak sokba kerül finanszírozni a gyártást, olcsóbb opció számukra behozni a kész terméket olyan országokból, ahol a gyártáshoz a saját forrásaikból tudnak földgázt felhasználni. Ilyen például Oroszország, Észak-Afrika, a Közel-Kelet, de már Kínából és az USA-ból is érkeztek műtrágya-szállítmányok Európába.

A magyarországi műtrágyakészleteket illetően Balássy Ákos kifejtette, hogy a piacon akkor alakul ki hiány, amikor a kereslet nagyobb, mint a kínálat, de Magyarországon most mindkettőben egyaránt egy nagyon erős csökkenő tendenciát lehet tapasztalni. A drasztikusan megemelkedett árak és a jelentős terméskiesések miatt ugyanis a mezőgazdasági ágazat szereplői is visszafogták a vásárlásaikat. EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője beszélt arról is, hogy a kálium- és a foszforműtrágyák esetében a nagyobb visszaesés figyelhető meg a keresleti oldalon, mint a kínálati oldalon, ami viszont a nitrogénműtrágyákat illeti, ott óriási a bizonytalanság.

A nitrogénműtrágya egy sötét ló. Papírforma szerint hiánynak kellene lennie, hiszen olyan erős gyártási kapacitások estek és esnek ki, hogy a keresleti oldalon egy nagyon erős csökkenésnek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiány ebből a termékből

- magyarázta Balássy Ákos.

A szakember azt prognosztizálta, hogy a következő időszakban vagy nagyon a határon lesznek a nitrogénműtrágya-készletek, vagy hiány fog kialakulni. Erre pedig komoly hatással vannak a fentebb már említett európai gyárleállások. Ami az EuroChem-et illeti, a cégcsoport a foszforgyárát volt kénytelen leállítani, mert a gyár menedzsmentje nem tud versenyképes áron ammóniát beszerezni a gyártáshoz. Ezen kívül számolni kell azzal is, hogy lassan jönnek be külföldről az importált műtrágyák. Ezek a tendenciák viszont a vásárlói magatartásokra is hatással vannak, ami végső soron az árakat is befolyásolhatja.

Ha ugyanis jelentősebb mértékben csökken a vásárlásra való hajlandóság, a gyártók és forgalmazók előbb-utóbb kénytelenek lesznek reagálni a csökkenő igényekre, a kérdés csak az, hogy ez milyen mértékű lehet

- tette hozzá Balássy Ákos.

Az európai műtrágyahelyzet kapcsán a szakember rámutatott a cégcsoport felemás helyzetére, hiszen az EuroChem-et egyes bankok és piaci szereplők még mindig szankcionált cégnek tekintik Európában, pedig az európai szabályozás szerint nem kellene annak lennie. Ez pedig jelentősen megnehezíti a mindennapi működést, mert bár a logisztikában és a kereskedelemben nem okoz gondokat, a pénzáramlásban viszont igen - tette hozzá Balássy Ákos. Az EuroChem álláspontja szerint a cégcsoport nem esik az uniós szankció hatálya alá, így most azon dolgoznak, hogy erről meggyőzzék az egyes bíróságokat, nemzeti bankokat.

Balássy Ákos rámutatott arra is, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása megnehezíti az orosz áruk érkezését Európába, mivel jelentős logisztikai kapacitásokat csoportosítottak át az ukrán gabona fogadására, csak éppen - egyebek mellett - az import műtrágyák rovására, amikre viszont nagy szükség lenne az európai készletek és a gyártás helyzete miatt. A szállításokat nehezíti, hogy a Duna alacsony vízállása miatt a folyami szállítás nehézzé vált, a vasúti vagy közúti szállításoknak pedig a magas energia- és üzemanyagárak szabnak gátat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02