Növénytermesztés öntözés nélkül: itt a a talaj, aminek még locsolásra sincs szüksége

Növénytermesztés öntözés nélkül: itt a a talaj, aminek még locsolásra sincs szüksége

A Texasi Egyetem mérnökei egy olyan új típusú talajt alkottak meg, amely képes kivonni a vizet a levegőből, és leadni azt a növényeknek. Az egyetem közleménye szerint az önmagát öntöző talaj teljes mértékben átalakíthatja a mezőgazdaságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az újonnan megalkotott, önnedvesítő talaj nagyban kiterjesztheti a Földön a megművelhető területek határát, ugyanis így olyan helyeken is lehetővé válhat a növénytermesztés, amelyeket mostanáig erre alkalmatlanként tartottak számon az emberek. A Texasi Egyetem közleménye szerint a találmányuk az aszályok idején a vízfelhasználást is nagyban le tudja csökkenteni, írta meg a Future Farming.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A "légköri öntöző rendszer" névre keresztelt találmány valójában egy olyan szuper nedvszívó képességgel rendelkező gél, ami ki tudja vonni a nedvességet a levegőből. Amikor a talaj hőmérséklete elér egy bizonyos magasságot, a gél kiadja magából az eltárolt vizet, ami így a környező növények által felhasználhatóvá válik. A talajba kerülő nedvesség egy része visszakerül a levegőbe, növelve annak páratartalmát, ami viszont ismét aktiválja a gélt.

Ezzel önálló mezőgazdaságot alakíthatunk ki olyan területeken is, ahol eddig nehezen lehetett volna öntözési és elektromos hálózatot kialakítani. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a növénytermesztést kiszabadítsuk a vízellátási láncból, mivel az erőforrások egyre szűkösebbek lesznek

- jelentette ki Kujhua Csü, a Texasi Egyetem Walker Gépészmérnöki Tanszékének anyagtudományi docense, a kutatás egyik vezetője.

Az új talaj minden egyes grammja megközelítőleg 3-4 grammnyi vizet képes felvenni. A mérnökök szerint a növények vízigényétől függően négyzetméterenként 0,1-1 kilogrammnyi ilyen gélre lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő nedvességgel lássa el azokat. Az új anyag a hűvösebb, páradúsabb időszakokban vonná ki a levegőből a nedvességet. A napsugárzás melege hatására pedig kiengedné magából a vizet a talajba.

A szuper nedvszívó képességgel rendelkező gél: száraz (balra) és nedves (jobbra) környezetben (Forrás: Texasi Egyetem)

A kutatók a kísérleteket a Texasi Egyetem Cockrell Iskola Mérnöki Oktatóközpontjának tetején végezték el. Ezek eredményeként megállapították, hogy a hidrogél talaj több nedvességet tudott megtartani, és azt is jobban, mint a szárazabb területeken található talajok. Emellett az is kiderült, hogy ennek az új fajta talajnak kevesebb vízre van szüksége a növények termesztése során. A négy hétig tartó kísérletsorozat során a kutatók arra jutottak, hogy az általuk kifejlesztett talaj a kezdő vízmennyiség 40%-át volt képes megtartani, és azt a kísérlet teljes időtartama alatt, míg a hagyományos homokos talajok már az első hét után elvesztették nedvességtartalmuk 80%-át.

Egy másik kísérlet során a kutatók retket ültettek mindkét fajta talajba. A hidrogél talajban a növények 14 napig is életben maradtak úgy, hogy csak a kísérlet elején öntözték meg őket. A homokos talajban az első napokban többször is megöntözték a növényeket, de azok közül az öntözési időszak után két nappal már egy sem volt életben.

Nedves talaj (Forrás: Getty Images)
A legtöbb talaj képes arra, hogy segítse a növények növekedését. A legfőbb korlátozó tényező a víz, ezért is akartunk egy olyan talajt létrehozni, ami a környező levegőből is ki tudja vonni a nedvességet

- mondta el Fej Csao, Csu csapatának egyik kutatója.

A vízgyűjtő talaj az első olyan nagy technológiai újítás, amelyen Kujhua Csu csoportja már több mint két éve dolgozik. A kutató elmondta, hogy ezek a gélek csak a jövőben kerülhetnek majd kereskedelmi forgalomba, mert egyelőre még meglehetősen drága az előállításuk. Kujhua Csu ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a gél a hagyományos talajokkal is elkeverhető lesz, azok hatékonyságának fokozása érdekében, vagyis egyfajta talajjavítóként is lehet majd rá gondolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06