Megdőlt a rekord! Ennyivel hasít a világ leggyorsabb traktora (videó)

agrarszektor.hu
A JCB november 17-én megdöntötte a világ leggyorsabb traktora által idén nyáron felállított, 166 km/h-s sebességrekordot. Fastrac Two névre keresztelt traktoruk ugyanis a lenyűgöző, 217 km/h-s átlagsebességet produkálta. A dolog pikantériája, hogy azt a rekordot is ők állították fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A JCB Fastrac One-ja idén júniusban hódította el a világ leggyorsabb traktora címet a Top Gear Trac-tor nevű feltuningolt bestiájától, tudhattuk meg a topgear.com híradásából. Az a rekord azonban nem került be a Guinness Rekordok Könyvébe, amelyben így azóta is egy Lamborghini traktor szerepelt a maga (amúgy tiszteletre méltó) 140 km/h-s sebességével.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
EZ IS ÉRDEKELHET

 A traktor tuningolását végző Forma 1-es csapat azonban nem nyugodott bele a dologba, és nekilátott az újabb rekordkísérletnek. A korábbi rekorder Fastrac One traktor külsejét áramvonalasabbra alakították, valamint lefaragtak mintegy 10%-ot a jármű önsúlyából, majd a kész művet elnevezték JCB Fastrac Two-nak.

Az újabb kísérletre 2019. november 17-én York városának Elvington repülőterén került sor, a vezetőfülkébe ismét az ismert motorversenyző, és az előző rekord felállítója, Guy Martin mászott be. A szabályok nem változtak, a traktornak két futamot kellett teljesítenie, mindkét irányba, a sebességmérőtől számított egy kilométerről indulva, megadott idő alatt. Az eseményen ezúttal kint volt a Guinness Rekordok Könyvének hitelesítő bizottsága is, akik igazolták, hogy az átalakított JCB Fastrac Two a két menet során átlagosan 217,3 km/h-s átlagsebességgel száguldott, csúcssebessége pedig 247,5 km/h volt. A Fastrac biztonságos megállításához ezúttal egy fékezőernyőt is igénybe vettek.

 
Nem volt könnyű feladat elérni azt, hogy egy öttonnás traktor biztonságosan felgyorsulhasson 241 km/h-ra, majd biztonságosan megálhasson. De most nagyon büszkék vagyunk, mert nemcsak teljesítettük ezt a két célt, de túl is szárnyaltuk őket

 - mondta Tim Burnhope, a JCB innovációs és növekedési megbízottja.

A rekordkísérletről videofelvétel is készült:

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?