Mesterségünk címere: Telephelyi látogatás már 200 hektártól

Mesterségünk címere: Telephelyi látogatás már 200 hektártól

Takarék Agrár24
A személyes kapcsolatok erősítése, a telephelyi egyeztetések során szerzett plusz információk, a szakmai háttér jobb megismerése az ügyfél és a bank számára egyaránt értékes előnyökkel bír.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amikor egy szervezet alapvetően megújul, sokszor hajlamos elfelejteni a korábbi hasznos tapasztalatait és teljes egészében "zöldmezős" módon kezd építkezni. Mi a Takarékbank Agrárcentrumban úgy gondoljuk, hogy a takarékszövetkezeti működési modellnek is voltak olyan elemei, amelyeket érdemes megtartani, akár ki is bővíteni, összehangolva a korszerű kereskedelmi banki működés követelményeivel.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Mire is gondolunk ezalatt? Elsősorban arra a személyes kapcsolatra, ami akár generációkon átívelően is összekötötte a gazdálkodót és a finanszírozót. Ahhoz, hogy erre építkezni tudjunk, alapvetően át kellett gondolnunk, hogy az ügyfélnek és a banknak pontosan milyen pozitívumai származnak ebből, hogyan tudjuk a személyes kapcsolattartás előnyeit átfordítani banki értékajánlattá. Agrár üzletágunk létrehozásának egyik fő motivációja is az volt, hogy az ágazat sajátosságaihoz tudjuk illeszteni a kiszolgálási modellt, melynek egyik központi eleme a személyes kapcsolattartás megőrzése, az ügyfélhez rendelt kapcsolattartó kijelölése, aki 200 hektáros üzemméret felett évente legalább egyszer telephelyén keresi fel ügyfelét.

Ez a modell kölcsönös előnyöket jelent mindkét fél számára. Egyrészt ügyfeleink megkaphatják azt az egyedi kiszolgálást, amely a kereskedelmi bankok többségében nem lenne elérhető számukra, a bank pedig a pénzügyi beszámolókon túlmenően olyan értékes plusz információkhoz juthat, amelyek megalapozottabb finanszírozási döntéseket eredményeznek.

Ha egy telephely rendezett, látjuk hogy a gépek jól karbantartottak, a baromfi ólakban rendben folyik a termelés és a tervezett ütemben készül a korábban finanszírozott beruházás, az nagyban segíti a további ügyletek támogatását.

A mezőgazdasági vállalkozások egy bizonyos üzemméret felett adózási szabályok, földtulajdonlási korlátok, támogatási szabályok miatt bonyolult struktúrát vesznek fel: családi gazdaságok, egyéni vállalkozók, őstermelők, társas vállalkozások jelennek meg, akik külön gazdasági egységekben, de összehangoltan működnek és valójában egy gazdaságot alkotnak. Tudjuk, hogy ezeknek a csoportoknak az eredménytermelő képességét sokkal jobban meg tudjuk ragadni a termelési háttér, mintsem pusztán a pénzügyi beszámolók alapján. Ehhez azonban a bekért adatok mellett legalább ennyire fontosak a telephelyi látogatás tapasztalatai.

Miért éppen 200 hektárban határoztuk meg ezt a határt? Tapasztalataink szerint a 200 hektáros - vagy állattenyésztési ágazatokban ezt a szintet elérő éves árbevétellel rendelkező - gazdaságok már a dobozos termékek (támogatás előfinanszírozás, Agrár Széchenyi Kártya program) mellett sok esetben egyedi finanszírozási igényekkel is jelentkeznek. Egy 200 hektáros földtulajdonos vagyoni háttere alapján - a jelenlegi földárak mellet - már bőven privátbanki kategóriába tartozik, így azt a színvonalú kiszolgálást biztosítjuk számára, amely más kereskedelmi bankban ebben a formában nem biztos hogy elérhető lenne.

Írta: Fazakas Péter,Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?