Száraz jégeső okozott 100 százalékos kárt Baranyában

agrarszektor.hu
Baranya megyében a legnagyobb kárt Véméndről és környékéről jelentették a termelők, ahol szombat este csapadék nélküli, úgynevezett száraz jégesés volt. A diónál nagyobb jég fél órán keresztül esett, a jégkár ezen a területen 20-100 százalékos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őszi árpa és az őszi búza károsodott a legnagyobb mértékben, mivel a jég kiverte a szemeket a kalászokból. A napraforgó-állományok csupaszok, a leveleket leverte a jég, bár a tányérok még megmaradtak. A gyümölcsfákat, a szőlő egy részét és a zöldségeseket nagy részben szintén elverte a jég. A károsult terület nagyságának felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.

Szigetvár környékén - Dencsháza, Szentegát, Gyöngyösmellék, Szentdénes, Katádfa - is jelentős kárt okozott a helyenként dió nagyságú jég. Itt a károkat folyamatosan jelentik a gazdálkodók. A termelőknek 15 napjuk van arra, hogy kárukat bejelentsék a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.

Bács-Kiskun megye déli részén, a Kisszállás-Jánoshalma-Borota vonalban mintegy 2000 hektáron szántóföldi kultúrákban keletkezett eltérő nagyságú jégkár, elsősorban az Agroprodukt Kft. és a Hergevica Kft. területein. A tájékoztatás szerint a pontos felmérés most folyik. A VM közleménye szerint Békés megyében Csanádapáca és Medgyesegyháza térségét érte jelentősebb jégkár. Itt hozzávetőlegesen 100 hektár dinnye megsemmisült. A falugazdászok jelenleg is végzik a kárfelmérést.

Csongrád megyében Forráskút és Balástya körzetéből jelentősebb jégverést jeleztek, amely a téli, illetve tavaszi fagyokat átvészelt gyümölcsösökben 80-90 százalékos kárt okozott. A kertészeti kultúrákban - saláta, káposzta, paprika - 40-100 százalékos a veszteség. A gabonaféléknél 50 százalékos kieséssel kell számolni. A jégverés erősségét jelzi, hogy a fóliasátrakon 1 négyzetméteres területen 120-150 körüli a jégverésnyom, helyenként át is lyukasztotta a borítást.

Hódmezővásárhely környékén is esett jég, de ott nagyobb mennyiségű esővel együtt, így a károk mértéke kisebb, konkrét kárbejelentés még nem érkezett - közölte a szaktárca. Heves megyében szórványosan fordult elő viharkár és jégeső, Pest megyében jégesőt Érd térségében észleltek, de ezekről a területekről károkról egyelőre nem érkezett bejelentés - áll a közleményben.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?