Nagy változás jöhet a földeken: így turbózná fel a termelését sok magyar gazda

Nagy változás jöhet a földeken: így turbózná fel a termelését sok magyar gazda

agrarszektor.hu
A felgyorsult fejlődés, a technológiai átalakulás folyamatos alkalmazkodásra készteti az agráriumot - mondta Nagy István agrárminiszter Budapesten, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Agtech Summit agrárdigitalizációs rendezvényen. Az agrárminiszter szerint azonban a digitalizációból csak akkor lesz fejlődés, ha van a nyitottság a megismerésére, a gyakorlati alkalmazásra. Nagy István beszélt arról is, hogy a tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra a magyar gazdálkodók kétszáz milliárd forintnál is nagyobb igénnyel jelentkeztek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István szerint ma már nem tehetik meg a termelők, hogy ne kövessék folyamatosan az átalakulásokat, hiszen egy rövid kiesés miatt is behozhatatlan hátrányba kerülnének. Ezért is üdvözölte, hogy a magyar gazdatársadalom felismerte a technológiai újítások jelentőségét, és rájött arra, hogy az újítások a termelés hatékonyságához és a fenntarthatósághoz egyaránt hozzájárulnak. A digitalizációból csak akkor lesz fejlődés, ha van a nyitottság a megismerésére, a gyakorlati alkalmazásra - tette hozzá. A precíziós gazdálkodás terjesztését az agrártárca a saját küldetésének tekinti - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a 2019-ben elfogadott Digitális Agrár Stratégia is erre alapozza a magyar agrárium nemzetközi versenyképességének javítását.

Az agrárminiszter megjegyezte, hogy az agrárdigitalizáció ösztönzésére a támogatási rendszert is fel kell használni. Ennek létjogosultságát a pályázói érdeklődés is igazolja, hiszen a tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra a gazdálkodók 212 milliárd forint igénnyel jelentkeztek, és több mint 2600-an már meg is kapták a támogatást, összesen 193 milliárd forintot - tájékoztatott. Nagy István kiemelte, hogy a digitális átállást a 2027-ig tartó uniós költségvetési időszak támogatásairól rendelkező Közös Agrárpolitika (KAP) is fontosnak tekinti, hiszen az adatgyűjtés, az információfeldolgozás, az automatizálás, a robotizálás javítja a mezőgazdaság jövedelmezőségét, erősíti a termelés biztonságát, csökkenti a munkaerőigényt, hozzájárul a környezeti erőforrások, a tápanyagok, a növényvédők hatékony felhasználásához, és közben a környezetterhelést is visszafogja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szintén úgy véli, hogy az elmúlt években elkezdődött a megújulás, azóta a magyar mezőgazdaság jelentős sikereket ért el az átalakulásban. Győrffy Balázs ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nehézségek egyre összetettebbek lesznek, a természeti és a jogszabályi környezet változása folyamatosan hoz majd új kihívásokat, ezért nyitni kell a más ágazatok felé, egyre több szakember tudására és tapasztalatára lesz szükség. A legfontosabb minden körülmények között az lesz, hogy a vállalatok, fejlesztők, agrárszakemberek együttműködéséből végső soron a termelők számára hasznos innovációk jöjjenek létre - tette hozzá a kamara elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06