Megérkezett a muskátliszezon: itt van minden, amit a népszerű balkonvirágról tudni kell

agrarszektor.hu
A muskátli az egyik legnépszerűbb balkonnövény Magyarországon, így szinte minden háznál van legalább egy cserépnyi. Viszonylag egyszerű a gondozásuk, emellett a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak. De vajon mire érdemes figyelni ültetéskor, és hogyan kell gondozni később? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a muskátliról, így ha ezekre odafigyelsz, akkor biztosan egész évben egészséges dísznövényed lesz majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertészetekben és barkácsáruházakban található muskátlikat a vásárlás és hazaszállítás után szinte pár napon belül érdemes átültetni, hiszen a növény hónapok óta abban a kis mennyiségű virágföldben élt, amelyben megvásároljuk. Tehát a vásárlás mellé érdemes muskátli virágföldet, és egy nagyobb cserepet is vásárolni, hogy otthon át tudjuk ültetni a muskátlikat. Fontos hogy az átültetés után két-három hónapig nem adjunk a növénynek tápoldatot, mivel a friss földben bőven van még tápanyag, és ha erre ráöntjük a tápoldatos vizet, biztos, hogy kiégetjük a muskátlit.

Ültetéskor figyeljünk arra, hogy muskátliföldbe ültessük a növényt, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt, az előző évi földet azonban soha ne használjuk magas só és klórtartalma miatt. Ajánlatos világosabb vagy duplafalú ládába ültetni a muskátlit, így nem forrósodik fel napsütötte helyen sem a gyökérzóna, a láda alá azonban minden esetben kerüljön alátét, amelybe a felesleges víz folyhat. Ültetéskör ne tömködjük a földet túl erősen a növény körül, mert akkor a gyökér nem kap elég levegőt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Nagyon fontos a muskátli megfelelő és folyamatos gondozása, tápanyagpótlása, mivel a tövek sok lombozatot és virágot fejlesztenek, ezért sok vizet és tápanyagot fogyasztanak. Az öntözővíz és a tápoldat mennyisége legyen arányos a növény nagyságával és az időjárással. Fontos, hogy a balkonláda-alátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert a muskátli gyökerei megfulladnak és elpusztulnak. Ha a muskátli levelek sárgulnak, az a túlöntözés egyik biztos jele. Öntözéskor figyeljünk arra, hogy ne jusson víz a levelekre, mert hűvősebb időben a gombák és kórokozók megtelepedhetnek a vízcseppekben.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06