Sosem volt még ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Évek óta egyre több problémát okoznak a kertekben a poloskák. Nehéz védekezni ellenük, és habár a mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, komoly gondot jelent, hogy a táplálkozó lárvák a termések érésekor jelennek meg, ilyenkor azonban már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is. Találtunk egy szuper és gyors módszert, amellyel távol tarthatók a poloskák a zöldségektől és gyümölcsöktől, néhány szál gabonával a kertünkben ugyanis könnyedén elterelhetjük a figyelmüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy zárt agráros Facebook-csoportban szúrtunk ki egy hatékony módszert, amellyel fel lehet venni a harcot a poloskák ellen. Egy kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, miszerint tavaly észrevette, hogy amikor a szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, a poloskák elkezdték a kalászoló zöld gabonát szivogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezt követően mindnehova ültetett néhány szem búzát négyzetméterenként, és habár már csak szeptemberre kezdtek kalászt nevelni, ezekkel már az egész kertből össze tudta gyűjteni a poloskákat. Így az ősszel érő gyümölcseit alig érte kár. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A kerttulajdonos a biztonság kedvéért idén is kipróbálta a módszert, és még tavaly ősszel az egész kertjében elvetett néhány szem gabonát. Mikor kalászolni kezdtek, minden reggel gyorsan körbejárta a kertet és a kalászokon lévő poloskákat (a kalászokon még a zöldek is könnyen észrevehetőek) leszedte. Jelenleg nincs poloska a tulajdonos kertjében, pedig vegyszert nem használ. Elmondása szerint a módszere hatékony a zöld vándorpoloskák, a márványos poloskák, valamint ezek lárvái ellen is. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és idönként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát igazábol az év bármely szakában el lehet vetni a kertben, de az agusztusban vetett növényeknek már nemigen lesz kalászuk. 

Aki attól tartana, hogy kézzel kell összeszedegetni az állatokat a növényekről, az használjon kesztyűt, és a növények alá tartott ecetes, mosószeres vízbe "rázza" bele a rovarokat. Komoly rázásra nincs szükség: a poloskáknak ugyanis szokásuk, hogy ha megrezzen a növény, azonnal lefelé dobják magukat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06