Így termeszthető a lakásban mindenki kedvenc zöldsége: felejtsd el a drága mirelitet

Így termeszthető a lakásban mindenki kedvenc zöldsége: felejtsd el a drága mirelitet

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, de a krumplitermesztés nem csak a kertesház-tulajdonosok kiváltsága, burgonyát ugyanis beltérben is nagyon egyszerűen lehet termeszteni. Ráadásul cseréptől kezdve műanyag vödrön át, akár zsákba is ültethetjük, és onnantól kezdve, hogy a megfelelő helyre tesszük a lakásban, mindössze néhány dologra kell csak odafigyelnünk. Összegyűjtöttük a beltéri burgonyatermesztésre vonatkozó legfontosabb szabályokat, így mostantól a drága bolti helyett, bárki termelhet magának saját krumplit is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A krumplitermesztés nem csak a kertesház-tulajdonosok kiváltsága, burgonyát ugyanis beltérben is lehet termeszteni - írja a balconygardenweb.com. Ráadásul bárki nagyon egyszerűen termeszthet krumplit az erkélyben és a lakásban egyaránt, mindössze néhány szabályt kell betartani ahhoz, hogy a drága bolti zöldség helyett a saját magunk által ültetettet együk.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. A megfelelő edény, cserép vagy zsák kiválasztása

Beltérben a krumplit ültethetjük cserépbe, műanyag edénybe, de akár vödörbe is, bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy minél nagyobb és mélyebb legyen. Ha lehet, sötét színű edényt válasszunk, ez ugyanis jobban megtartja a meleget és a nedvességet is, emellett fontos, hogy alul legyenek vízelvezető lyukak, illetve nyílások. A burgonya ültethető termesztőzsákba, de akár vastagabb szemeteszacskóba is vethetjük, mindössze az a fontos, hogy ezeknek az alján is legyenek lyukak, ahol a felesleges víz távozhat.

2. A krumpli ültetése

A vetőburgonyát mindig úgy ültessük el a talajba, hogy a rügyek, csírakezdemények, amik a gumón vannak, felfelé nézzenek. Körülbelül 4-5 centiméter vastag földdel fedjük le a gumókat, azt pedig, hogy mennyit ültetünk egy cserépbe, maga a láda mérete határozza meg. Ha nem elég széles a vödör, akkor értelemszerűen kevesebb vetőburgonya kerüljön bele.

A beltéri krumplitermesztés alapszabályai

A növény megfelelő elhelyezése

A krumplitermesztő vödrünket érdemes olyan helyre tenni, ahol naponta legalább 4-5 órán át kap napfényt, ennyi elegendő a növény növekedéséhez. Amennyiben megoldható, tegyük ajtó vagy ablak közelébe a növényeket, viszont, ha van erkély, akkor az a legjobb, ha oda kitesszük a krumplit.

Tökéletes talaj

Az ültetéshez használjunk könnyű, szemcsés, szerves tápanyagokban gazdag talajt, és kerüljük a túlságosan nedves, esetleg agyagos földet. A burgonyatermesztéshez a legideálisabbak a savanyú, 5-6 pH-érték körüli talajok.

Helyes öntözés

A burgonya beltéri termesztéséhez elengedhetetlen a rendszeres öntözés, figyeljünk azonban arra is, nehogy túlöntözzük a növényünket. A lényeg, hogy a talaj mindig legyen nedves, a trükk mindössze annyi, hogy egy-egy alkalommal addig locsoljuk a krumplit, amíg el nem kezd alul szivárogni a víz.

Ideális hőmérséklet

Habár a krumpli szereti a hűvösebb időszakokat, a tökéletes krumpli kifejlődéséhez típustól függően 75-135 fagymentes napra van szüksége a növénynek. Szintén típustól és fajtától függően a burgonya számára a 7-26 fok közötti hőmérséklet az ideális. 

Hogyan kell gondozni a burgonyát beltérben?

Gondoskodjunk a műtrágyáról

A természetes műtrágyák, mint például az érett trágya vagy a komposzt bőven elegendőek ahhoz, hogy tápanyaghoz jussanak a burgonyáink. Havonta egyszer adhatunk még a növényeknek folyékony műtrágyát is, a legfontosabb az, hogy kerüljük a magas nitrogéntartalmú termékek használatát.

Figyeljünk oda a kártevőkre, kórokozókra

A krumplibogarak és a levéltetvek beltérben is megtalálhatják a növényeinket, ellenőrizzük tehát gyakran őket. Megelőzésképpen annyit tehetünk, hogy mindig szárazon tartjuk a leveleket, tehát öntözéskor a növény szárát és a talajt locsoljuk, illetve gondoskodjunk arról, hogy soha ne tocsogjon vízben a krumplink.

Betakarítás és tárolás

Amikor elkezd virágozni a krumpli, a levelek pedig már sárgulnak, akkor eljött az ideje a termés betakarításának. Tárolás előtt mindig tisztogassuk le a gumókat, és mielőtt a végleges helyükre tesszük őket, 4-5 napig legyenek hűvös helyen, ahol meg tudnak száradni. Érdemes kosárban, vagy papírzacskóban tárolni a krumplit, odafigyelve a gumók megfelelő szellőzésére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?