Elárulta a tízezreket érő titkot a szakértő: így duplázhatod meg a termést a kertben

Elárulta a tízezreket érő titkot a szakértő: így duplázhatod meg a termést a kertben

agrarszektor.hu
Ameddig még tartanak a fagymentes napok, érdemes szétnézni a kertben, és közelebbről is megvizsgálni, mi újság a gyümölcsfákkal. Még nem késő nekiállni a téli metszésnek, de melyik fajtáknál érdemes nekikezdeni? Hogyan érdemes belevágni? Mire kell odafigyelni? Ezekre a kérdésekre válaszolt a szakember.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcsfák téli metszése egy olyan kerti munka, amit sokan csak nagy óvatossággal kezelnek, pedig nincs benne semmi ördöngösség. Ahogy Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnök mondta, a téli metszés elkezdése előtt meg kell nézni, melyek azok a növények, amiket ilyenkor szabad alakítani. Ezek pedig nem mások, mint az almatermésűek - olvasható a HelloVidék oldalán.

A szakember szerint ebbe a csoportba sorolható az alma, a körte, a birs és a naspolya. Ezeket a gyümölcsöket mélynyugalmi állapotban kell metszeni, ami a növény életében a lombhullás befejezésével kezdődik, és egy genetikailag kódolt időszak. Ez azt jelenti, hogy fajonként és fajtánként is eltérő lehet a hossza, és míg a kényszernyugalmat általában a hőmérséklet oldja fel, erre nincs hatással. Mélynyugalomban a növényben nincs nedvkeringés, épp ezért nem is tud megfagyni.

A szakember szerint a metszést mindig olyan napokra kel időzíteni, amikor a napközbeni hőmérséklet 0 Celsius-fok felett van. A metszés megkezdése előtt meg kell élezni a szerszámokat, több fa metszése esetében pedig célszerű alkoholos fertőtlenítővel kezelni az eszközöket két növény metszése között.

A koronaformáktól függően eltérő lehet a metszés

Az almatermésűeknél jellemzően a kombinált koronaforma a jellemző. Ez, ahogy a neve is sejteti, két kialakulást ötvöz. Az első, amit ki kell alakítani, az egy álsudaras orsó, vagy ágemeletes koronaforma, melyeken 2-3 emeletet alakít ki az ember. Amennyiben ez megvalósult, utána ki kell vágni a sudarat, és nem nevelni a helyére álsudarat. Ezt kikatlanozásnak is nevezik. A tematikában a friss ültetéstől kell haladni évente, valamint a kialakított koronaforma metszését kell végigvenni - közölte a szakember.

Az első, azaz az ültetés évében, a fő feladat a drasztikusabb visszametszés, és az első ágemelet kialakítása. Kósa Dániel tanácsa szerint ezt úgy lehet elvégezni, hogy az ember törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetszi a fát, majd az itt kihajtott rügyekből alakítja ki az első ágemeletet.

Erre 3-5 hajtásra lesz szükség, melyeket a térben egyenlő számban kell elhelyezni. Az első évben, valamint a második évben ezeknek a karoknak (azok a vastagabb ágak, amiken a termőrészek fejlődnek) a metszése, alakítása a cél. A második évben aztán el kell kezdeni nevelni az álsudarat (a fa központi tengelye, azért ál, mert az eredetit az első évben kimetszettük), melyet körülbelül 80-100 cm re nevelünk, és ugyanúgy ahogy az ültetéskor 4-6 rüggyel felette metsszük. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a kívánt ágak csoportját, melyeket szintekben alakítottunk ki, el nem érjük, majd a legvégén kikatlanozzuk. Ez azt jelenti, hogy, kivágjuk az álsudarat, de már nem nevelünk helyette másikat

- magyarázta Kósa Dániel.

Egy koronakialakítás álltalában 4-7 évbe telik. Ennyi idő alatt már termőre fordul a fa, és a kialakítás közben már lehet a gyümölcséből is betakarítani.

A termő korú, valamint kialakított koronaforma esetén más a teendő

Első körben szemrevételezzük a fát, megnézzük, vannak-e nemkívánatos, meredeken feltörő visszhajtások (jellemzően az ágak tövében képződő erős, hosszú, egyenesen felfelé hajtó farészek, amelyeken rügy minimálisan, termőrész szinte alig található), vagy sérült, elszáradt részek. Ezeket ki is vehetjük teljesen a tőből. Minden egyes fajnál tudnunk kell, hogy mely hajtásokból alakulnak ki a termőrészek. Ezek arányára különösképp figyelnünk kell, nehogy túl sok legyen rajta, ami megboríthatja a fa termőegyensúlyát

- magyarázta Kósa Dániel.

A második lépésben ezeket a hajtásokat kell válogatmi, és a hosszabb hajtásokat visszavágni. A szakember szerint ezt úgy kell megtenni, hogy nagyjából a hajtás egyharmada kerüljön levágásra, maximum és indokolt esetben a fele. Az óvatosabb metszés azért fontos, mert minél drasztikusabb a metszés annál erősebb a következő évben a hajtásnövekedés.

Amikor idősödik a fánk, figyelnünk kell a termőkarok, azaz a vastagabb ágak ifjítására, amelyet szintén emeletenként egy két kart, fánként maximum 2 emeletet, ágycsoportot ifjítsunk egyszerre. Ezt úgy végezzük el, hogy amikor kivesszük a termőkart vagy karokat, akkor utána ne sokat metszünk már a fán. Mire a fa elér abba a korba, hogy ifjítani kelljen, addigra elérte a 12-15 évet. Ezért ezek már olyan vastag ágak, hogy nem a tövében kell elvágni, hanem inkább az alkarnyi ágaknál vágjuk vissza, és ott ifjítsunk

- figyelmeztetett Kósa Dániel.

Milyen szerszámokra lehet szükség?

A metszés során, fától függően szükség lesz metszőollóra, karos ollóra, nagyobb fáknál pedig fűrészre. Abban az esetben, ha a metszési seb felülete nagyobb egy 100 forintos érménél, akkor mindenképp használni kell a sebkezelőt, mellyel le lehet zárni a sebet, és így a kórokozók nem tudnak bejutni a növénybe. A metszőolló esetében árban elég nagy a szórás, nem véletlenül mondják azt, hogy ez a szerszám a kertész legjobb barátja. Fontos munkaeszköz, amelynek minden kerti szerszámosládában ott a helye. Sokan éveken át keresik a minőséget, mégis egész készletük van a silányabb típusokból. Pedig egy jófajta eszköz megkönnyíti a kertészkedő életét, gyorsítja a munkáját. De hogyan is lehet megtalálni a tökéletes metszőollót?

A profi metszőollók manapság - online áruházak kínálatát elnézve - 20 ezer forintnál kezdődnek, de lehet pár ezer forintosakat is beszerezni. Aki egy nap 200-300 vágást végez, az viszont már nagyon megérzi a különbséget a különböző kategóriájú eszközök között.

A jó minőségű metszőolló ismérve pedig, hogy könnyű, ergonomikus, minden alkatrésze cserélhető, balesetmentes és gyors munkát, valamint sima, roncsolásmentes növényi metszéslapokat nyújt. Ezért alapvető követelmény vásárláskor, hogy az eszköz ne csak a használat, hanem a használója szempontjából is tökéletes legyen. Ehhez nélkülözhetetlen egy éles, megfelelő penge, ami nem kopik hamar. Emellett ergonomikusan kialakított nyelek a kényelmes fogásért, és prémium anyaghasználat a tartósságért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03