Rendkívüli hideg: nincs veszélyben az ország kenyere

agrarszektor.hu
Bő egy hétig hótakaró nélkül dacoltak a durva faggyal az ősszel elvetett növények, de ennyit még el kell tudniuk viselni, vagyis egyelőre nem kell temetnünk az idei bő termést. A gyomok, kártevők és kórokozók valószínűleg jobban megsínylették a mostohább időjárást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már az első fagyoktól jól jött volna ugyan a hótakaró, de az sem okoz végzetes problémát, hogy ez csak bő egyhetes késéssel érkezett meg a földekre - véli Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. November első feléig a földbe került az őszi vetésű gabonák (őszi búza, őszi árpa), valamint még korábban az őszi káposztarepce legnagyobb része, az időben elvégzett vetést pedig most hálálják meg a növények. A szokatlanul kemény tél ugyanis megfelelő fejlettségi állapotban találta őket, így elvileg a tartós fagyokat is komolyabb gond nélkül kell átvészelniük.

Az esetleges károk mértékét ma még csak találgatni lehet, de a szakemberek abban bíznak, hogy a modern fajták és hibridek kiválóan megbirkóznak a szélsőséges időjárással, így most a nagy mínuszokkal is. Pontos állapotfelmérést majd akkor lehet végezni, ha a fagy felenged, megérkezik a napsütés, és a hőmérséklet legalább egy hétig a pozitív tartományban marad. Még tavasz előtt kiderül, hogy a zöld növényekben milyen pusztítást végeztek a sejten belül képződött jégkristályok, és csak utána lehet becslést adni a várható termésre.

Vancsura József úgy véli, a fagy kifejezetten jól jött a gyomok, kártevők, kórokozók elleni küzdelemben, hiszen ezeknél az enyhébb telek miatt évek óta gradációt tapasztalhattunk, vagyis a különféle károsítók fokozott elszaporodását. Most viszont kaptak egy "nagy pofont", és ez alighanem javára válik majd a haszonnövényeknek - fogalmazott a GOSZ első embere. Szerinte a gazdálkodók télen már vajmi keveset tudnak tenni a leendő termés megvédéséért, a szükséges intézkedéseket tehát ősszel kell elvégezniük azzal, hogy a lehető legjobban felkészítik a növényeket a hideg időszakra.

2016 jó év volt az őszi vetésű gabonák szempontjából (a búza termésátlaga 5,39 t/ha volt, az árpáé 5,14 t/ha), és Vancsura József úgy gondolja, a jelenlegi mostohább időjárás ellenére sem mondhatjuk azt, hogy idén máris letehetünk a rekord közeli termésmennyiségekről. Tél van, a növények számára a mostaniak még nem rendkívüli körülmények, ennél többet is el kell tudniuk viselni - zárta a GOSZ elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03