Nagy meglepetés, hogy alig bírságolnak vízszennyezés miatt

agrarszektor.hu
Nem lehet teljes pontossággal tudni, mekkora pénzbírságot kaptak Magyarországon a gazdálkodók amiatt, hogy nem tartották be a vizek nitrátszennyezését tiltó szabályozást. A ténylegesen kiszabott bírság ugyanakkor nem lehet sok, mivel az elérhető adatok szerint 2008 óta összesen mintegy 17 millió forintos büntetést állapítottak meg. A gazdálkodók viszont jórészt teljesíthetetlennek ítélik az előírásokat, ezért a Földművelésügyi Minisztérium is a jelenlegi szabályok enyhítését tartaná indokoltnak. A módosításhoz szükséges szakmai-kutatási háttérkísérletek már megkezdődtek, de rövidtávon szabályozási változtatásokra nem lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Visszamenőlegesen nincs mód leválogatni teljes mértékben, mennyi büntetést kaptak a termelők Magyarországon amiatt, hogy nem tartották be a felszíni és felszín alatti vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezését tiltó szabályozást - közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gondot a Nébih tájékoztatása szerint az okozza, hogy időközben megváltoztak az informatikai rendszerek, és ezért nincs lehetőség az adatok teljes körű visszamenőleges "leválogatására".

Melyek a legfontosabb inputpiaci trendek a világon és Magyarországon? Mi várható idén a műtrágyapiacon? E témákról is szó lesz az Agrárium 2017 Konferencián március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésének megakadályozására az unió úgynevezett Nitrát Irányelvet dolgozott ki. Ennek alapján a tagországoknak ki kellett alakítaniuk saját szabályozásukat, amelyet Magyarországon a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat fog össze. A nitrátérzékeny területekre vonatkozó szabályozás nálunk 2001-ben lépett életbe az uniós csatlakozási felkészülés részeként. 2013. szeptember 1-től a nitrátérzékeny területek köre jelentősen bővült, és az ország mezőgazdasági területeinek csaknem 70 százalékát e kategóriába sorolták.

A Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásainak betartását a termőföldeken a talajvédelmi hatóság, állattartó telepeken a vízügyi hatóság ellenőrzi. A Nébih kimutatásai szerint különböző hiányosságok miatt 2008 óta összesen mintegy 17 millió forint nitrátszennyezési és adatszolgáltatási bírságot szabtak ki, a 2008 előtti adatok viszont nincsenek meg összesített formában.

A legfrissebb, 2016-os ellenőrzési eredmények néhány hét múlva lesznek elérhetők, de a legutolsó teljes összesítést tartalmazó, 2015-ös statisztika most is rendelkezésre áll. Eszerint két éve 535 ellenőrzést végeztek a hatósági felügyelők, a kirótt pénzbírság teljes összege pedig mintegy 3 millió forintot tett ki. A befizetett büntetések a költségvetésbe folynak be, így ott is használják fel azokat.

A tapasztalatok szerint a leggyakoribb hibák a talajvizsgálat hiányára és a táblaszéli ideiglenes trágyatárolás szabályainak be nem tartására vezethetők vissza. A talajvédelmi hatóság az előírások megsértésekor első lépésben kötelezi a gazdálkodót a szabálysértő tevékenység megszüntetésére. Ilyen kötelezést 62 esetben adtak ki 2015-ben. Súlyosabb esetben nitrátszennyezési bírságot szabhat ki, amelynek összege (az előírás megszegésének mértékétől függően) 50 ezertől 500 ezer Ft-ig terjedhet, erre tavalyelőtt 37 esetben került sor.

Az adatszolgáltatás nem, vagy nem megfelelő teljesítése esetén is eljár a talajvédelmi hatóság. Első esetben felszólítja a gazdálkodót a teljesítésre: 2015-ben 411 ilyet küldtek ki. Súlyosabb esetben itt is bírságot szabnak ki, amelynek mértéke 10 ezertől 100 ezer forintig terjedhet. Tavalyelőtt 21 gazdálkodónak kellett ilyen okból büntetést fizetnie.

A talajvédelmi hatóság ellenőrzési eredményei azt mutatják, hogy a gazdálkodók több mint 90 százaléka megfelelt az előírásoknak, vagyis a jogszabályi nehézségek ellenére is teljesítette a követelményeket. A korábbi nyilatkozatok szerint viszont a termelők jelentős része az előírásokat betarthatatlannak vagy jelentős versenyhátrányt okozónak ítéli, ezért a szabályozás könnyítését sürgeti.

Enyhítésre ugyanakkor - ahogy az agrárszektor.hu erről már beszámolt - egyelőre nem lehet számítani, ahhoz ugyanis előbb Brüsszel számára tudományos kutatási eredményekkel kell bizonyítani, hogy a tervezett intézkedések nem okoznának a vizekben nitrátszennyezést, illetve alkalmasak a vízszennyezések megelőzésére. Bár már folyamatban vannak az ilyen irányú kutatások, a Földművelésügyi Minisztérium rövid távon nem tartja lehetségesnek a könnyítést. Ennek oka egyszerű: még a 2012-2015-ös évekre vonatkozó jelentés is azt állapította meg, hogy összességében a vizek minősége az országos átlagot tekintve érdemben nem változott. Ezért pillanatnyilag nem realitás sem a nitrátérzékeny területek kiterjedésével, sem a cselekvési program intézkedéseivel kapcsolatos felülvizsgálat napirendre tűzése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?