Horgászboltokban razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

Horgászboltokban razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben két tucat horgászboltban is ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az ellenőrzések során több száz csalihalnak szánt, igazolatlan eredetű ezüst kárászt, keszeget, bodorkát és egyéb halat foglaltak le a halőrök.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ellenőrzésekkor kirívónak számított annak a Váci horgászboltnak az esete, ahol összesen 145 hal került elő, köztük 47 darab, 5-10 cm körüli balin. Az eljárás során kiderült, hogy a halak a Duna vízterületéről, horgászfogásból származnak, és az azokat kifogó horgász nem ismerte fel a méretkorlátozással védett balint. A lefoglalt őshonos halakat - eredetük igazolása után - a Nébih ÁHSZ munkatársai visszaszállították természetes élőhelyükre, hogy visszanyerhessék szabadságukat, olvasható a hatóság honlapján.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy a szélhajtó küsz (köznyelven sneci) és a hasonló méretű balin a tapasztalatlan szem számára könnyen összetéveszthető. Azonban, míg a sneci esetében nincs méretkorlátozás, addig a balin legkisebb kifogható mérete 40 cm. A Nébih azt tanácsolja, hogy akinek horgászként kétsége van a hal fajának beazonosításában, annak tanácsos a megfogásukat követően azonnal visszaengedni őket, vagy hozzáértő tanácsát kérni. A méret és a darabszám korlátozással védett magyar halak előírásoktól eltérő kifogása az állami horgászjegy bevonásán és újbóli kiváltásának megtiltásán túl - a halak halgazdálkodási értékének megfelelően - akár 500 ezer forintig terjedő halvédelmi bírsággal is sújtható. Emellett a horgász zsákmány kereskedelmi forgalmazásáért szintén halvédelmi bírság járhat. A csalihalak forgalmazásának és felhasználásának veszélyeiről ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

Magyarország természetes vízi halállománya nemzeti kincs, így a halak és élőhelyeik megőrzése az állampolgárok közös feladata. A Nébih arra kéri a lakosságot, ha horgászattal, halászattal, halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?