Második Finnország aligha leszünk, de gyorsulhat az erdősítés

MTI
Magyarország erdősültségét a mostani bő 20 százalékról rövid időn belül 27 százalékra kívánják emelni a kormányzati szándék szerint. A jelenlegi telepítési ütem azonban ehhez kevés, és egyelőre azt is nehéz elképzelni, hogyan lehet mindezt összeegyeztetni a lakosság jobb tűzifa-ellátásának biztosítását szolgáló célkitűzéssel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma Magyarország a sereghajtók közt kullog Európában a területarányos erdősültség alapján. A Világbank 2015-ös adatai szerint még a közvélekedés által "kopárnak" tartott Görögország is megelőz bennünket a közel 32 százalékos arányával, hogy az éllovas Finnországról (73 százalék) már ne is beszéljünk. Magyarország jelenlegi bő 20 százalékos erdősültségét rövid időn belül 27 százalékra szeretnék emelni, amelyhez a 2009-es erdőtörvény tervezett módosítása is segítséget nyújthat.

A módosítás lényege, hogy a gazdálkodási és a természetvédelmi szempontok egyensúlyban legyenek. A gazdasági érdekeket szolgáló erdőknél (például az energiacélú ültetvények esetében) a gazdasági szempontok kerültek előtérbe. Azoknál az erdőknél viszont, ahol a természeti állapot (például a magyarországi őshonos fafajok egészségi állapotának, az erdő szerkezetének) megőrzése a cél, ott az elsődleges szempont a természet védelme maradt.

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja az érvényben lévő erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága erdészeti albizottságának ülésén az albizottság elnöke. Győrffy Balázs (Fidesz) úgy véli, hogy több hónapos társadalmi vita eredményeként szakmailag megalapozott módosító javaslat kerül a honatyák elé, így az akár az Országgyűlés egészének támogatását is elnyerheti.

A módosítás a gazdasági érdekeket is szem előtt tartva kívánja ösztönözni a tulajdonosokat, mindenekelőtt a magánerdő-gazdálkodókat a telepítésre. A magyar erdőterület növekedését ugyanis az utóbbi két évtizedben is ők biztosították - húzta alá Győrffy Balázs.

A módosítással nem kívánták újraírni a magyar erdőgazdálkodás szabályrendszerét. Csak olyan változásokra tettek javaslatokat, amelyeket a változó körülmények miatt - és gyakorlati tapasztalatok alapján - a régebbi szabályozásokban újragondolandónak ítéltek a szakemberek - emelte ki Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára.

Az albizottsági ülésen nem alakult ki vita a résztvevők között, csupán néhány részletkérdést vitattak meg. A lakosság jobb tűzifa-ellátásának biztosításával kapcsolatban például alapvetően egyetértés mutatkozott, a hogyanról viszont voltak eltérő vélemények, például abban, hogy szükséges-e a tűzifa erőművi felhasználása.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?