Kevesebb a cukorrépa, de jó a minőség

agrarszektor.hu
Elkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában, amely idén 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa termesztésre a gazdákkal, mint tavaly. A terméshozam nem a becslések szerint alakul, a cukorrépa cukortartalma azonban a 16 százalékot is meghaladja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdák idén tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára számára. A terméshozam az előzetes becslések szerint elmarad a minden idők második legjobbjának számító tavalyi 68 tonnás hektáronkénti  termésátlagtól, a cukortartalom azonban magas lesz, és meghaladja a 16 százalékot. A napi átlagos cukorrépa-feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során, a betakarított répa 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik a gyárba - mondta Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.

Jelentős változás, hogy

a cukorrépa-rendtartás megszűnésével megszűnt a cukorrépa minimum ára is, és visszatérnek az európai uniós csatlakozás előtti szisztémához, amikor cukorár alapon állapították meg a cukorrépa árát. Vagyis a cukorrépa ára akkor válik véglegessé, amikor az abból gyártott cukrot értékesítik.

Eltörölték a cukorkvótákat is. A cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, ma már korlátlanul gyárthat és értékesíthet cukrot a közösség területén és más exportpiacokon is. Ez jó lehetőség lehet, ugyanis erre a piacra olyan franciaországi és németországi termelők is szemet vetettek, akik kapacitásaikat nem tudták teljesen kihasználni - közölte Kovács Gergely.

Az AGRANA csoport
A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa Közép-Kelet Európa vezető cukorgyártója, az osztrák AGRANA csoport. Az AGRANA világszerte 55 termelőüzemben mintegy 8600 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,6 milliárd euró. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon három telephelyen almalé-, meggy- és bodzasűrítményt állít elő.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára az előző évhez képest 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa-termesztésre a gazdákkal, akik az idén 930 ezer tonna cukorrépát takaríthatnak be.

A cég az elmúlt években növelte kapacitásait. Cukorsilót, cukorraktárat és csomagolóüzemet építtetett, és Magyarország legnagyobb biogáztermelőjévé vált azzal, hogy melléktermékből évente mintegy 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű. A társaság több mint 220 alkalmazottat és beszállítót foglalkoztat, a feldolgozási szezonban pedig további 41 ideiglenes dolgozó munkájára is igényt tart.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?