Gombatoxinok veszélyeztetik a magyar kukoricát

agrarszektor.hu
Termésnövekedésre lehet számítani jövőre a magyar kukoricapiacon, bár az is tény, hogy az ágazat 2017-es teljesítménye messze elmaradt a tavalyi "rekordévtől". A mennyiség növekedésének csak az aflatoxin-fertőzés terjedése szabhat gátat, de odafigyeléssel és folyamatos ellenőrzéssel elkerülhető, hogy az elraktározott kukorica megfertőződjön. A fajtanemesítésben és a hatékonyság javítása lehet a kulcs - ez derült ki a 2017-es siófoki Agrárszektor Konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A posztregisztrációs fajtakísérletek célja, hogy a termesztett fajták értékeit objektív kísérletekkel lehessen összehasonlítani - hangsúlyozta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) a kísérletek szakmai felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat látja el. Idén tíz helyen volt posztregisztrációs kukoricavizsgálat az országban.

A szakember elmondta, hogy próbálják lefedni az országot, de az észak-magyarországi régió jelenleg nincs a vizsgálati helyszínek között. A kísérleti mintákat közjegyző jelenlétében kódolják, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tordasi telepére szállítják azokat. Ezt követően gyűlést tartanak, ahol visszakódolják az eredményeket.

Polgár Gábor

Idén 20-ra csökkent a posztregisztrációs kísérletben vizsgált kukoricák fajtaszáma, ami a 2016-os 29-hez és a 2007-es 45-höz képest drasztikus visszaesésnek minősül - emelte ki Polgár Gábor. Egyre nagyobb igény van a termesztők körében a FAO 500-as éréscsoportjára is, miközben a vetőmagpiac gerincét a FAO 300-as és a FAO 400-as kukoricafajták jelentik.

Az idei év szélsőséges időjárása miatt jelentős különbségek voltak a régiók között a posztregisztrációs fajtakísérletekben is. A szakember szerint a fejlesztési lehetőségekre kellene helyezni a hangsúlyt, más módszereket és statisztikai elemzéseket is figyelembe lehetne venni a vizsgálatok során, illetve az úgynevezett becsűrendszer bevezetése is hasznos lenne.

Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője elmondta: az idei év időjárása szerencsére nem kedvezett a fuzárium gombáknak a kukoricában, de az aspergillus fajoknak igen. Az aflatoxin jelenlétét már augusztusban kimutatták, azt viszont akkor még nem lehetett tudni, milyen mértékben jelenik majd meg a raktárakban. A déli országrészben találtak először fertőzést, de később több különböző régióban is. Közel 1000 db mintát vizsgáltak meg, és több mint 15%-a volt fertőzött.

Párkányi Gábor

Érdemes hangsúlyozni, hogy a gombák a tárolás során tovább élnek, így ezek az aflatoxin értékek, amelyek most jellemzőek, tavaszra még magasabbak lehetnek, ha a gazdák nem figyelnek oda a kukorica szakszerű raktározására. Az SGS Hungária Kft. a mintavételi pontok sűrítésével segíti a reprezentatívabb mintavételt annak érdekében, hogy a fertőzések pontosabb mértékét meg lehessen állapítani.

A szakember kiemelte, hogy a cég a minták mennyiségét a megszokott 2-3 kilogrammról 5-10 kilogrammra növeli, és a laboratóriumban a teljes mennyiséget ledarálja az analízisre azért, hogy homogénebb alapot biztosítson a vizsgálathoz. A legnagyobb problémát a túlságosan heterogén minták okozzák. Párkányi Gábor szerint a toxinszint valószínűleg nem fog mérséklődni az elkövetkező időben.

A tavalyi rekordmennyiségű kukoricához képest az idei év átlagosnak tekinthető Magyarországon - hangsúlyozta Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója. A legnagyobb problémát a magyar kukoricapiacon szerinte is a Dél-Magyarországról indult aflatoxin fertőzés jelenti, de a szezon elején sokkal nagyobb volt a pánik a toxinnal kapcsolatban, mint amilyen a jelenlegi helyzet.

Berkes Gábor

A legtöbb gazdálkodó más termékekkel igyekszik helyettesíteni a kieső kukoricamennyiséget, jelenleg ugyanis majdnem a világ legdrágább kukoricája, amivel Magyarország kereskedik. Az aktuális hazai árszintek nem tükrözik a világpiacot. Magyarország a legtöbb kukoricát Olaszországba exportálja, idén azonban sok ukrán és bolgár kukorica is érkezett oda, kiszorítva a magyar kukoricát az ottani piacról.

A NÉBIH kertészeti és növénytermesztési igazgatóságán végzett fajtakísérletek más rendszert igényelnek, mint a posztregisztrációsok - közölte Csapó József, a NÉBIH osztályvezetője. A fajtaminősítésekkor az a cél, hogy a nemesítők törekedjenek a rezisztens fajták előállítására. A szakember szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy jelenleg annyira pörög a piac, illetve olyan sok kukoricafajta jelenik meg, hogy a tulajdonosok nagyon hamar visszavonnak egy-egy fajtát.

Csapó József

Kökény Benő, a Monsanto Hungária Kft. marketing managere szerint az a legfontosabb, hogy olyan kísérleti rendszerek működjenek, amelyek a termelőknek is elegendő információt nyújtanak. Ahhoz, hogy Magyarország megőrizze versenyképességét a kukoricapiacon, szükség van a fajtaváltás gyorsítására, a fajtakísérletek pedig segíthetnek abban, hogy még több információ álljon rendelkezésre az egyes fajtákról.

A marketing manager szerint érdemes lenne az úgynevezett genom térképezést még szélesebb körben alkalmazni, így ugyanis meg lehet állapítani az egyes hibridekről, milyen gazdasági értéket hordoznak. A fajtanemesítés egyre inkább specializálódik, így megállapítható akár az is, mely fajták szerepelnek jól intenzív, melyek extenzív körülmények között. A szakember szerint stagnálás, illetve minimális csökkenés várható majd a vetőmagpiacon 2018-ban, fontos azonban a termelők, a nemesítők és a hatóság jövőbeni együttműködése is.

Kökény Benő

Kísérleti szempontból hasznos információ lehet, ha a posztregisztrációs kísérletekben különbség van a fajták és a helyszínek között, de a fajtatulajdonosok ezt a kérdést másképp közelítik meg - mondta Polgár Gábor. A következő években mindenképpen nyitni kell az új típusú adatok begyűjtése, illetve az új típusú értékelés felé. A szakember szerint a jövőben a versenyképesség és a hatékonyság növelését kell a középpontba helyezni az ágazatban.

Erős éghajlati hatások jellemzik a Kárpát-medencét, ez pedig kedvez a nemesítésnek - hangsúlyozta Sándorfy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketing vezetője. Így azok a vonalak nemesíthetők majd tovább, amelyek a szélsőséges éghajlati viszonyokat jól tűrik, a legfőbb cél pedig az, hogy a gazdálkodók eredményesen tudják felhasználni a nemesített fajtákat.

Sándorfy András

A szakember kitért arra, hogy 2017 szeptember elsejétől a Dow AgroSciences, a DuPont és a DuPont Pioneer vállalatok közti fúzió lezárult, és most már önálló cégként folytatják tevékenységüket. Így az új agrárcég vetőmagot, teljes technológiát, illetve kártevő monitoringot is tud majd nyújtani a gazdálkodóknak.

Sándorfy András szerint 2018-ban stagnálás várható a vetőmagszektorban, a belföldi piac miatt azonban 2020-ig az árak folyamatos növekedésére lehet számítani. A kukorica fontos növény a magyar mezőgazdaságban, folyamatosan új fajták jelennek meg, 2019-től pedig biztosan nőni fog a termőterület a marketing vezető szerint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?